Woninginbraak
De gemeente en de politie blijven zich inzetten voor een veilige woonomgeving. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.
Verdachte situatie: bel 1-1-2
Het is een misverstand dat 1-1-2 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Wist u dat 90 procent van de aanhoudingen op heterdaad een direct gevolg is van een melding van een inwoner? Ziet u bijvoorbeeld onbekenden in uw wijk die veel interesse lijken te hebben in woningen of voertuigen? Bel dan direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de richting waarin de dader is gevlucht kan de politie snel in actie komen. Voor minder dringende zaken belt u de politie via 0900 8844.
Wat kunt u zelf doen?
Wacht niet tot het te laat is, maar ga zelf aan de slag met veilig wonen. Een goed beveiligde woning en een oplettende houding van bewoners zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. Heeft uw woning goedgekeurd hang- en sluitwerk met het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw? Dan is het voor een inbreker veel moeilijker om bij u in te breken. Een bedrijf bij uw in de buurt dat door Politiekeurmerk Veilig Wonen is erkend, vindt u op de website van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Feestdagen en vakantietijd
Feestdagen en vakantietijd zijn voor inbrekers favoriete momenten om hun slag te slaan. Voorkom dat het u overkomt. Wees daarom extra oplettend. Laat bijvoorbeeld een bewoonde indruk achter wanneer u niet thuis bent. Sluit uw ramen en deuren goed af als u uw huis verlaat. Ook als u maar even weggaat.
Tips voor in en om uw woning
- Bel altijd 1-1-2 bij een verdachte situatie.
- Sluit altijd uw ramen en doe de deur op slot als u (even) het huis uit gaat. Laat 's avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars.
- Leg kostbare apparatuur uit het zicht. Dit gaat dan bijvoorbeeld om laptops, computers, tablets of mobiele telefoons.
- Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent.
Wijkagent
Bent u op zoek naar uw wijkagent? Vul uw postcode of woonplaats in op www.politie.nl. Dan ziet u precies wie uw wijkagent is.
Samenwerking in de straat of wijk
Steeds meer inwoners werken samen met hun buren om de veiligheid in hun buurt of wijk te vergroten. Zij starten WhatsApp-groepen, organiseren informatieavonden en nemen deel aan Burgernet of Project Waaks. Inwoners houden elkaar zo op de hoogte en waarschuwen elkaar als zij verdachte situaties of mogelijke inbrekers in de straat of wijk zien. Mogelijk kunt u daarover ook eens met uw buren in gesprek gaan. Wilt u lid worden van een WhatsApp-groep bij u in de buurt? Kijk dan op www.wabp.nl.
WhatsApp-borden
WhatsApp-borden zijn sinds begin 2018 niet meer gratis aan te vragen. Hier is voor gekozen omdat al op veel plekken borden zijn opgehangen en bijna heel Haarlemmermeer voorzien is van WhatsApp-borden.
Heeft u een WhatsApp-groep en hangt er geen bord in de buurt? Dan kunt u een WhatsApp-bord kopen die in de wijk wordt opgehangen. U bewijst met een printscreen (schermafbeelding) dat de groep meer dan 20 deelnemers heeft en vermeldt in welke straten de deelnemers wonen. De WhatsApp-groep moet ook aangemeld zijn bij www.wabp.nl. De groep is dan bekend bij de wijkagent.
Een bord, inclusief plaatsing, kost € 144,10. Het bord wordt op de grotere toegangsweg naar de wijk geplaatst. Het is niet toegestaan om zelf borden op te hangen. Vanwege de verkeersveiligheid en het onderhoud van de borden. Het verzoek om een bord te kopen, doet u via info@haarlemmermeer.nl.