Sportkleding krijgt tweede leven

Publicatiedatum: 
vrijdag 12-01-2018
Gebruikte sportkleding weggooien als het nog goed is? Dat doe je niet! Zo eenvoudig was het voor Wim van Dijk, eigenaar van Multivos Sport toen hij tien jaar geleden begon. Inmiddels heeft het bedrijf uit Hoofddorp, dat gepersonaliseerde sport- en bedrijfskleding levert aan de meest uiteenlopende sportverenigingen en bedrijven, zo’n tien lokale sportclubs in Afrika en Zuid-Amerika blij gemaakt met clubshirts, oude voetballen en sportshorts. En dat is nog maar het begin.

 

"In 2007 kreeg ik voor het eerst de vraag of Multivos Sport oude sportkleding over had. De man die dit vroeg, voetbalde bij een vereniging waar wij aan leverden. Voor zijn werk kwam hij regelmatig op plekken in het buitenland waar sportclubs geen (uniforme) kleding hadden en hij vroeg zich af hoe hij kon helpen." 

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zo vertelt Wim van Dijk over de steun die zijn bedrijf geeft aan kleinschalige initiatieven om lokale sportclubs in bijvoorbeeld Ethiopië, Gambia en Nicaragua te helpen aan gebruikt sportmateriaal dat technisch nog in goede staat is.

Leon van Dijk in zijn winkel Multivos Sport

Leon van Dijk, zoon van Wim van Dijk, in hun winkel Multivos Sport in Hoofddorp. Foto: Jur Engelchor


Zamel in en geef door

De levensduur van gebruikte sportkleding verlengen is hoe Multivos Sport het begrip 'duurzaamheid' inkleurt.

"Vaak schaffen sportverenigingen na een paar jaar nieuwe kleding aan, bijvoorbeeld omdat het contract met de sponsor afloopt of logo’s zijn verouderd." 

In het overleg over nieuwe kleding bespreekt Van Dijk altijd de optie om het oude materiaal in te nemen. Zeventig procent van de sportclubs doen mee.

"Ze hoeven niets te doen, behalve de kleding bij ons aan te leveren. Zo nodig wassen wij kleding en verrichten kleine herstelwerkzaamheden. Vervolgens koppelen wij de spullen aan een goed doel." 

Het verschepen van de spullen gebeurt door de initiatiefnemers van het goede doel. Wel zorgt Multivos Sport altijd dat donerende verenigingen foto’s krijgen zodat ze kunnen zien dat de shirts en shorts goed terecht zijn gekomen.

Sportwereld loopt achter

Spullen een tweede leven geven, is waar het in de circulaire economie volgens Van Dijk om draait.

"Sportkleding is vaak gemaakt van polyester. In de sportwereld is nog weinig oog hoe duurzaam hergebruik mogelijk is." 

Volgens Van Dijk is het aan grote spelers in de markt om dit complexe probleem aan te pakken.

"Wij houden ons bezig met dat wat wij wel kunnen beïnvloeden. Dus zamelen wij naast sportkleding ook kapotte voetballen in en geven die aan dierenasiels waar honden er weer plezier aan beleven." 

Multivos Sport ziet zichzelf als kleine schakel in een grote keten, maar wel één die gelooft in de gedachte dat een betere wereld begint bij jezelf.