Uitleg zoekfunctie

Gebruik de zoekbalk bovenaan deze pagina..
 
Vul zoveel mogelijk woorden in met een spatie er tussen. Zoekt u een exact gedeelte van een zin, zet dit dan tussen aanhalingstekens (“).

Een extra hulpmiddel is het gebruik van AND, OR en NOT. Met AND worden alleen zoekresultaten getoond waar beide zoekwoorden in voor komen. Met OR worden alle resultaten getoond waar of het een of het andere zoekwoord in voorkomt. Met NOT kan een zoekwoord uitgesloten worden in de resultaten. Bijvoorbeeld een opdracht met de woorden:

Haarlemmermeer AND Hoofddorp levert documenten op waar zowel Haarlemmermeer als Hoofddorp in voorkomt. De opdracht Nieuw-Vennep OR Hoofddorp toont alle documenten waar of Nieuw-Vennep, of Hoofddorp in voorkomt. Zoeken op Hoofddorp NOT Nieuw-Vennep laat de resultaten zien waarin Hoofddorp voortkomt en sluit resultaten uit waarin Nieuw-Vennep voorkomt.

Presentatie resultaten

De zoekmachine kan de zoekresultaten op drie manieren presenteren. Dit is in te stellen in de rechterkolom.

Tonen op relevantie: het resultaat dat het meest voldoet aan de zoekopdracht staat bovenaan;

Tonen op datum: de resultaten worden gesorteerd op datum (van nieuw naar ouder).

Beide mogelijkheden kunt u vooral gebruiken om te zoeken naar één specifiek document op een bepaalde inhoud of uit een bepaalde periode.

Tonen op dossierweergave is een combinatie. Dit laat de veertig meest relevante resultaten zien gesorteerd op datum (van nieuw naar ouder). De dossier-optie toont van de zoekopdracht welke relevante documenten na elkaar zijn verschenen. Het biedt inzicht hoe het gezochte onderwerp zich heeft ontwikkeld.

Bewaren resultaat van de dossierweergave

Het resultaat van een zoekopdracht via dossierweergave is als lijst te bewaren (pdf) via de knop “lijst downloaden” direct boven de zoekresultaten. De lijst is vooraf te bewerken door bij niet wenselijke zoekresultaten het vinkje te verwijderen. In de gecreëerde pdf staan directe links naar documenten in het BIS.
 

Zoekresultaten filteren

De zoekresultaten zijn te filteren op documenttype en datum. In de rechterkolom kunnen de documenttypes aan- en afgevinkt worden. Niet geselecteerde typen komen niet terug in de zoekresultaten. Met filteren op datum worden stukken van het laatste jaar getoond, of is een zoekperiode in te stellen.

Raadplegen archieven op afspraak

Als deze zoekmachine niet de door u gezochte informatie oplevert, bieden wij u de mogelijkheid om uw vraag te stellen aan één van de medewerkers van het archief. Zij zijn aanwezig van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 

Archiefweb

Het is ook mogelijk dat de informatie verouderd is, dit is dan nog wel terug te vinden via het archiefweb.