Tijdelijk Holocaustmonument bij Kunstfort Vijfhuizen

3 feb 2020

Het kunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde is ook te zien in Haarlemmermeer.

24 januari tot 2 februari

Kunstfort Vijfhuizen
Fortwachter 1
Vijfhuizen

Het kunstwerk is onderdeel van een werk dat Roosegaarde maakte ter nagedachtenis aan Holocaustslachtoffers. Het hele kunstwerk is vorige week onthuld in Rotterdam en bestaat uit 104.000 steentjes: één voor elk Nederlands Holocaustslachtoffer. Overdag zijn het gewone stenen, maar ’s avonds lichten zij onder een ultraviolette lamp om de paar seconden op als een ademhaling of hartslag. Na de opening zijn de stenen verdeeld over 170 gemeenten in heel Nederland, waaronder Haarlemmermeer.

In de gemeente Haarlemmermeer zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen joden afgevoerd en vermoord in concentratiekampen.

De kunstenaar is geïnspireerd door de joodse traditie om stenen op een graf te leggen. Levenslicht is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, omdat het op 27 januari 75 jaar geleden is dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. De vraag aan Roosegaarde was een kunstwerk te maken dat in heel Nederland te zien is, omdat in heel Nederland joden, Roma en Sinti en anderen slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. Levenslicht is bij het fort dagelijks te bezoeken van 13.00-18.00 uur (maandag en donderdag gesloten).

Foto: Marco de Swart

Levenslicht