Trouwambtenaar voor 1 dag

Wilt u een huwelijk of partnerschap laten voltrekken door een familielid? Of door een vriend, een kennis of een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Dat kan. Er zijn dan 2 mogelijkheden: u kiest iemand die nog beëdigd moet worden, óf u kiest iemand die al beëdigd is.

Bij een gratis huwelijk of bij een basis (budget) huwelijk kunt u geen eigen trouwambtenaar kiezen.

Wat u moet weten

U kiest iemand die nog geen beëdigd trouwambtenaar is

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dat gaat als volgt:

 1. U doet eerst een melding van het voorgenomen huwelijk.
 2. Uiterlijk 4 maanden vóór het huwelijk vraagt u de benoeming van een trouwambtenaar die nog niet beëdigd is aan. Dit doet u door het aanvraagformulier in te vullen en op te sturen.

  De trouwambtenaar voor 1 dag heeft een VOG nodig. Het aanvraagformulier voor de VOG wordt deels ingevuld door de gemeente Haarlemmermeer. Hij of zij kan dit aanvragen via burgerlijkestand@haarlemmermeer.nl.
 3. Nadat de gemeente het formulier heeft ontvangen, wordt contact opgenomen met de aanstaande trouwambtenaar. Hij of zij wordt dan voor 1 dag benoemd in Haarlemmermeer. Ook zorgt de gemeente voor de verplichte beëdiging bij de rechtbank. Deze beëdiging gebeurt ongeveer 2 maanden vóór het huwelijk.
 4. De trouwambtenaar krijgt vooraf instructie over de wettelijke voorschriften van de huwelijksvoltrekking. Tijdens de ceremonie draagt hij of zij een toga van de gemeente Haarlemmermeer. Bij de plechtigheid is een medewerker van de gemeente aanwezig. Die let er op dat de huwelijksvoltrekking goed verloopt en zorgt voor de huwelijksdocumenten en de toga.

U kiest iemand die al beëdigd trouwambtenaar is

 1. U doet eerst een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 2. Uiterlijk 2 maanden vóór het huwelijk vult de persoon die u gekozen heeft als trouwambtenaar, het aanvraagformulier voor een beëdigd trouwambtenaar in. Stuur het formulier 2 maanden vóór het huwelijk met alle bijlagen naar

  Gemeente Haarlemmermeer
  Team Burgerzaken
  Postbus 250
  2130 AG Hoofddorp

  De trouwambtenaar voegt de volgende bijlagen toe:

  - Kopie van een geldig benoemingsbesluit
  - Kopie van het proces verbaal van de beëdiging
  - Kopie van het identiteitsbewijs

 3. Heeft de door u gekozen trouwambtenaar al ervaring met de voltrekking van huwelijken? En is die persoon beëdigd in een andere gemeente? Dan wordt hij of zij voor de dag van uw huwelijk benoemd in Haarlemmermeer.

 4. De trouwambtenaar is verantwoordelijk voor het ophalen en inleveren van de huwelijksdocumenten en de toga. Hij of zij draagt een toga van de gemeente Haarlemmermeer. 


Benoeming en beëdiging

De persoon die u het huwelijk wilt laten voltrekken krijgt een benoeming én een beëdiging. De benoeming doet de gemeente. De beëdiging doet de rechtbank.

De gemeente benoemt de persoon die u kiest tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Die persoon krijgt dan nog wel een officiële beëdiging. Dat gebeurt ongeveer 2 maanden van te voren bij de rechtbank. Het kan zijn dat u iemand kiest die al beëdigd is in een andere gemeente. In dat geval hoeft die persoon alleen nog door gemeente Haarlemmermeer benoemd te worden.


Ceremonie samen met de trouwambtenaar verzorgen

U kunt de huwelijksvoltrekking ook samen met de trouwambtenaar van de gemeente verzorgen. U houdt dan bijvoorbeeld zelf de toespraak. De wettelijke formaliteiten doet de trouwambtenaar. In dit geval is geen benoeming en beëdiging nodig.

Kosten

kostenoverzicht
Aanvraag Prijs
Benoeming van trouwambtenaar die al beëdigd is in andere gemeente €97,00
Benoeming van trouwambtenaar die nog beëdigd moet worden €281,70
Verklaring omtrent het gedrag (VOG) €41,35

Er zijn ook kosten voor de huwelijksvoltrekking zelf.