Reisdocument Nederlanders in het buitenland

Wat u moet weten

U kunt alleen op afspraak bij de gemeentebalie Schiphol terecht. Neem de juiste documenten mee, anders kunt u de aanvraag niet doen.

Levertijd

De levertijd is 3 werkdagen. 

Aanvraag Afhalen
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Dinsdag
Vrijdag Woensdag
Zaterdag Donderdag
Zondag Donderdag

De levertijd kan oplopen als:

 • Uw reisdocumenten laat bezorgen.

 • Uw huidig reisdocument vermist is.

 • Er onderzoek nodig is naar uw nationaliteit.


Ophalen

 • U haalt het paspoort of de identiteitskaart persoonlijk bij de gemeentebalie Schiphol op.
  Ben je jonger dan 12? Dan is bij het afhalen 1 van de gezaghouders aanwezig. Lukt dit niet, en kom je met je oma of de oppas? Laat dan je gezaghouder toestemming geven. Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf het paspoort ophalen.

 • U levert uw nog geldige paspoort of identiteitskaart in bij het afhalen van het nieuwe reisdocument.

 • U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het nieuwe paspoort of de identiteitskaart op te halen. Daarna wordt het vernietigd.


Laten bezorgen van reisdocumenten in Nederland

U kunt uw reisdocument laten bezorgen op uw verblijfadres in Nederland. U moet dit document wel zelf in ontvangst te nemen. U krijgt in dit geval uw oude reisdocument niet mee terug.

Hou rekening met een levertijd die langer duurt dan 3 werkdagen.


Kwijt of gestolen?

Is uw reisdocument vermist of gestolen? Dan hebben wij het nummer van het document nodig. Dit nummer vragen wij op bij de instantie die het document heeft afgegeven. Dit heeft tot gevolg dat de aanvraag meer tijd in beslag neemt en het langer dan 3 werkdagen kan duren voordat u uw reisdocument heeft.

Noodpaspoorten worden in Nederland afgegeven door de Koninklijke Marechaussee. Wanneer en hoe kan ik een noodpaspoort krijgen?

Er is geen proces-verbaal meer nodig bij verlies van uw reisdocument. Is uw reisdocument gestolen? Doe dan altijd aangifte. Zo voorkomt u identiteitsfraude.


Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeentebalie op Schiphol via het contactformulier. Voor het afzeggen of wijzigen van afspraken gebruikt u de link in de afspraakbevestiging. Heeft u die niet ontvangen? Bel dan 0900 1852, of vanuit het buitenland met 0031 23567 6543.

Meenemen

Paspoort of identiteitskaart

Welke documenten heeft u nodig? Op de website Nederland wereldwijd kunt u een persoonlijke checklist maken. Na het invullen van deze checklist krijgt u een overzicht van de documenten die u mee moet nemen naar uw afspraak.


Tweede paspoort

Reist u veel, ook naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of beschikt u tijdelijk niet over uw paspoort door een visumaanvraag? U kunt dan een tweede paspoort aanvragen.

Wat heeft u nodig voor de aanvraag van een tweede paspoort?

 • U vult de checklist in op de website Nederland wereldwijd, waarna u een overzicht ontvangt van de documenten die u mee moet nemen naar uw afspraak
 • Uw eerste paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn
 • U moet aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Hieruit moet blijken dat u regelmatig reist of conflicterende landen bezoekt. Bijvoorbeeld: vliegtickets, hotelreserveringen, vluchtschema's, bewijs van visumaanvraag, stempels in uw huidige paspoort of uitnodigingen van buitenlandse bedrijven. 

Reisdocument voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats

Bent u Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats en wilt u een reisdocument aanvragen? Dan moet u aantonen dat u de Nederlandse nationaliteit (nog) heeft. U vult hiervoor een vragenformulier in. Daarnaast heeft u documenten nodig waarmee u bewijst dat u in Nederland of het buitenland was vanaf de datum van uw uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) tot de datum van uw aanvraag. Dit bewijst u met:

 • Verklaringen van uitkeringsinstanties
 • Verzekeringspapieren
 • Werkgeversverklaring
 • Huur- of koopcontract
 • Salarisstroken
 • Bankafschriften met pinbetalingen
 • Pensioenstukken
 • Belastingaangifte
 • Verklaringen van maatschappelijke hulpverleners

U stuurt het vragenformulier met de bovengenoemde bewijsstukken op via het contactformulier.

Kosten

U betaalt de kosten voor het paspoort of identiteitskaart aan de balie op Schiphol. U kunt alleen met pin of creditcard betalen. De betaalkaarten Visa Electron en American Express worden niet op de gemeentebalie Schiphol geaccepteerd.

Soort reisdocument

Prijs 2019
Nationaal Paspoort (tot 18 jaar) € 90,15
Nationaal Paspoort (vanaf 18 jaar) € 107,60
Zakenpaspoort € 107,60
Nederlandse identiteitskaart (tot 18 jaar) € 69,20
Nederlandse identiteitskaart (vanaf 18 jaar) € 96,10
Thuisbezorgen reisdocumenten op een adres in Nederland € 4,95 (€ 9,90 bij 2 of meer documenten)