Parkeerontheffing, parkeervergunning en parkeerkaart

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in gemeente Haarlemmermeer. Op sommige plaatsen betaalt u voor het parkeren of gebruikt u de blauwe parkeerschijf. Soms kunt u hiervoor een parkeervergunning of parkeerontheffing aanvragen. Een parkeerkaart aanschaffen kan ook.

U ontvangt geen papieren ontheffing of vergunning meer. Parkeercontroleurs scannen uw kenteken en controleren digitaal of u een geldige parkeervergunning heeft.

Is uw voertuig langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter? Dan mag u binnen de bebouwde kom alleen tussen 8.00 en 18.00 uur parkeren. Kampeermiddelen zoals campers en caravans mogen maximaal 3 dagen aaneengesloten blijven staan. Dat geldt ook als u een parkeervergunning of parkeerontheffing heeft.

Wat u moet weten

Parkeervergunning

Bent u bewoner, ondernemer of hulpverlener in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u misschien een parkeervergunning krijgen. U parkeert dan in dit gebied zonder een kaartje te kopen. Meer informatie over betaald parkeren staat op de pagina over parkeren.

Een parkeervergunning wordt alleen gegeven voor motorvoertuigen volgens de RVV 1990 artikel 1. De gemeente verleent geen parkeervergunningen voor woonwagens, kampeermiddelen, scooters, brommers, magazijnwagens, aanhangwagens, keetwagens, tractoren, landbouwvoertuigen of andere voertuigen die voor recreatie of andere verkeersdoeleinden worden gebruikt.

U kunt per huishouden 2 parkeervergunningen aanvragen. Heeft u een parkeergarage, parkeerplek, of kunt u een plek huren bij een particuliere garage? Dan krijgt u geen parkeervergunning.


Parkeerontheffing

Bent u bewoner, ondernemer of hulpverlener in een gebied met een blauwe zone? Dan kunt u misschien een parkeerontheffing krijgen. U mag dan langdurig parkeren in een blauwe zone, zonder de blauwe schijf te gebruiken. Meer informatie over blauwe zones staat op de pagina over parkeren.

U kunt per huishouden 2 ontheffingen aanvragen. Heeft u een parkeergarage of parkeerplek of kunt u een plek huren bij een particuliere garage? Dan krijgt u geen parkeerontheffing.


Parkeerkaart (parkeerabonnement)

Op betaalde openbare parkeerplekken betaalt u bij een parkeerautomaat. U kunt ook betalen via een app op uw smartphone, sms-bericht of een telefoontje. 

Moet u regelmatig parkeren in het centrum van Hoofddorp, op het bedrijventerrein Beukenhorst of op een parkeerterrein bij een station? Dan kunt u een parkeerkaart aanvragen. Elke zone heeft een aparte parkeerkaart met een maximale geldigheid van 52 weken. Dit geldt niet voor zone A. 

De verschillende parkeerzones zijn aangegeven in de zonekaart 'Parkeren'.


Bezoekersvergunning

Krijgt u bezoek van bijvoorbeeld familie, vrienden of relaties en blijven zij een dag of een dagdeel? Dan kunt u een bezoekersvergunning of -ontheffing aanvragen. Per adres verleent de gemeente maximaal 12 vergunningen of ontheffingen per maand. Bij de aanvraag is het kenteken van de bezoeker nodig.


Vragen

 • Heeft u een vraag over een parkeerkaart, ontheffing of vergunning of wilt u deze intrekken? Stuur dan een e-mail naar parkeerloket@haarlemmermeer.nl. Vermeld bij het intrekken ook het kenteken en de datum waarop de intrekking ingaat.
 • Heeft u een vraag over een parkeerboete? Stuur dan een e-mail naar parkeerbeheer@haarlemmermeer.nl.

Aanvragen

Aanvragen

U regelt een parkeerkaart, parkeerontheffing, parkeervergunning of wijziging zelf op het digitale parkeerloket van gemeente Haarlemmermeer. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Staat het kenteken niet op uw eigen naam? Dan voegt u een bewijs toe waarop staat dat u in de auto rijdt.

 • Bent u kortgeleden verhuisd? Dan kunt u een parkeervergunning of parkeerontheffing pas aanvragen nadat de verhuizing is verwerkt bij Burgerzaken.

 • Heeft u geen DigiD? U kunt ook een afspraak maken bij ons loket. Bel dan team Vergunningen via 0900 1852.

 • Heeft u vragen? Neem dan contact op met Team Vergunningen via 0900 1852.

 • Wilt u de kaart, ontheffing of vergunning verlengen? Doe dit dan op tijd. U krijgt ongeveer een maand van tevoren een e-mail en een brief voor de verlenging. Wilt u liever alleen een brief ontvangen in plaats van een e-mail? Geef dit dan aan door eenmalig een e-mail te sturen naar parkeerloket@haarlemmermeer.nl. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op tijd te verlengen. Wij wijzen u er op dat deze e-mail of brief een extra service is van de gemeente. De gemeente is niet aansprakelijk voor post die niet aankomt of e-mail die door uw spamfilter wordt tegen gehouden. Schrijf voor de zekerheid de datum van verlenging ook in uw agenda, zodat u op tijd verlengt. Kijk voor de verlengingsdatum ook op digitale parkeerloket van gemeente Haarlemmermeer.
 • Heeft u tijdelijk een andere auto en is dit niet langer dan 14 dagen zo? Dan kunt u vanaf nu eenvoudig, zonder bewijsstukken, het kenteken wijzigen. U wijzigt uw kenteken eenvoudig digitaal via het digitale parkeerloket van gemeente Haarlemmermeer. Hier logt u in met uw DigiD of eHerkenning en klikt u op de knop 'wijzigen'. Vervolgens kunt u kiezen voor een definitieve kentekenwijziging of voor een tijdelijk kenteken. Kiest u voor het tijdelijk wijzigen van het kenteken? Dan wordt uw ‘eigen’ kenteken automatisch weer geactiveerd na de einddatum van uw keuze of na 14 dagen. Wilt u het tijdelijke kenteken eerder afmelden dan u oorspronkelijk heeft ingevoerd? Kies dan de knop 'wijzigen'. Daarna kiest u de knop 'tijdelijk kenteken afmelden' en rondt u de tijdelijke wijziging van uw kenteken af.
 • Bewoners van de gebieden met een in te voeren de blauwe zone in Halfweg, kunnen een ontheffing aanvragen. Aanvragen kan tussen 15 mei en 10 juni. Een parkeerontheffing is twee jaar geldig en kost 58,35 euro voor twee jaar. Alleen inwoners die bij de basisadministratie van de gemeente staan ingeschreven kunnen een ontheffing aanvragen. Voor bezoekers is het mogelijk een ontheffing aan te vragen die één dag geldig is. De ontheffing is via internet aan te vragen en kosten 2 euro per dag. Mensen die een parkeerplaats op eigen terrein hebben, komen niet in aanmerking voor een ontheffing. 
   

Bedrijven

Wilt u als bedrijf een parkeerontheffing, parkeervergunning of parkeerkaart aanvragen? Dan heeft u eHerkenning nodig. Dit is een veilige manier van inloggen voor ondernemers.

Heeft u nog geen eHerkenning voor uw bedrijf? Ga naar www.eherkenning.nl voor meer informatie. 

Houd bij de aanvraag rekening met het volgende:

 • U heeft betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Op www.eherkenning.nl leest u meer over de verschillende betrouwbaarheidsniveaus.
 • U vraagt een eHerkenning aan per vestiging. Heeft u voor meerdere vestigingen een vergunning? Dan vraagt u voor elke vestiging eHerkenning aan.
 • Alleen het bedrijf of de organisatie kan de bedrijfsvergunning of bedrijfsontheffing aanvragen, verlengen of wijzigen.
 • Het bedrijf is volgens de Kamer van Koophandel gevestigd op hetzelfde adres als het adres waarvoor de ontheffing wordt aangevraagd. Daarnaast is het een voorwaarde dat er zware of grote spullen worden geladen of gelost. Het kan ook gaan om voedingsmiddelen die kunnen bederven.  

Ontvangen

Na betaling via het digitale parkeerloket is de vergunning of ontheffing direct geldig. U ontvangt een bevestiging per e-mail.

Kosten

Aan een parkeervergunning- of ontheffing zijn kosten verbonden. U betaalt de kosten voor de behandeling van een aanvraag en niet voor de duur van de parkeervergunning of -ontheffing.

Parkeerontheffingen in parkeerschijfgebied (blauwe zone)
Ontheffing Kosten

Bewonersontheffing per 2 jaar

€ 58,35

Bedrijfsontheffing per 2 jaar

€ 153,05

Werknemersontheffing per 2 jaar

€ 153,05

Mantelzorgontheffing per 2 jaar

€ 58,35

Bezoekersontheffing per dag

€ 2,05

Parkeervergunningen

Parkeervergunningen voor betaald parkeergebied in Hoofddorp
Vergunning Prijs

Bewonersvergunning voor B+C zone
Centrumgebied Hoofddorp per 2 jaar

€ 58,35

Bedrijfsvergunning voor A, B en C-zone
Centrumgebied Hoofddorp per 2 jaar

€ 153,05

Mantelzorgvergunning voor A, B en C-zone
Centrumgebied Hoofddorp per 2 jaar

€ 58,35

Bezoekersvergunning per dag € 2,05

 

 
Parkeervergunning of -ontheffing Prijs
Zorgverleners-parkeervergunning en parkeerontheffing voor alle zones per 2 jaar € 116,70
Zorgverleners-parkeervergunning voor A, B en
C-zones per 2 jaar
€ 58,35
Zorgverleners-parkeerontheffing voor D-zones per 2 jaar € 58,35

 

Parkeerzones en parkeerkaarten
Gebied Tijd Prijs

Zone A Hoofddorp Centrum / Station

Het eerste half uur € 0,10

 

Het eerst volgende uur

€ 3,00

 

Het tweede uur

€ 4,51

 

Het derde uur

€ 5,26

 

Het vierde uur

€ 6,00

 

Het vijfde en zesde uur

€ 6,74

 

Daarna per uur € 8,96

Zone B Hoofddorp Centrum en Beukenhorst

Het 1e uur

€ 0,75

 

Het 2e uur

€ 1,20

 

Het 3e en 4e uur

€ 1,80 per uur

 

Het 5e uur

€ 2,25

 

Het 6e uur

€ 2,40

 

Het 7e uur

€ 3,05

 

Het 8e uur

€ 3,60

 

Daarna per uur € 3,75

 

Midweekkaart (maandag tot en met vrijdag) € 84,79

 

Weekkaart

€ 107,78

 

Jaarkaart midweek (maandag tot en met vrijdag) €3815,44

 

Jaarkaart hele week €4849,88

 

Jaarkaart Beukenhorst-Oost midweek (maandag tot en met vrijdag) €1200,00

Zone C Hoofddorp Centrum 

Per uur

€ 0,45

 

Midweekkaart € 16,20

 

Weekkaart € 21,61

 

Jaarkaart midweek (maandag tot en met vrijdag) € 729,00

 

Jaarkaart hele week

€ 956,81

Zone A Nieuw-Vennep station

Eerste 24 uur

Gratis

 

2e en 3e dag, per 24 uur

€ 1,35

 

Daarna per uur

€ 2,42

 

 

 

Schiphol

Per 60 minuten

€ 4,70