Wijkt uw bouwplan af van de regels in het bestemmingsplan? Dan is het burenakkoord misschien iets voor u. U bespreekt uw plannen eerst met uw buren. Dat zorgt voor een goede relatie. Hebben uw buren geen problemen met uw plannen? Dat kan ervoor zorgen dat de gemeente eerder in uw voordeel beslist. De buren gaan op deze manier akkoord met uw aanvraag. Zo neemt de kans op bezwaar tegen uw plannen af.
Voorwaarden
Alle directe buren moeten akkoord zijn met het bouwplan en het burenakkoord tekenen. Van deze buren grenst de grond aan uw grond (perceel).
Het is goed om ook andere buren in de omgeving te informeren. Bijvoorbeeld buren die zicht hebben op uw bouwplan en/of er overlast van kunnen hebben.
Als ik een burenakkoord heb, krijg ik dan altijd een omgevingsvergunning?
Nee. U krijgt bij het gebruik van een burenakkoord niet altijd een omgevingsvergunning. De gemeente houdt met meer belangen rekening dan alleen die van uw buren. Het gebruik van een burenakkoord vergroot wel de kans op een omgevingsvergunning.
Als mijn buren niet akkoord gaan met mijn bouwplan, krijg ik dan geen omgevingsvergunning?
Nee. Als uw buren niet akkoord gaan, kunt u alsnog een omgevingsvergunning aanvragen. Uw aanvraag wordt dan volgens de normale procedure afgehandeld.
Wat kost een burenakkoord?
Een burenakkoord is gratis. U betaalt wel de kosten voor de omgevingsvergunning.
Formulier verklaring burenakkoord
Download het formulier burenakkoord (pdf) en vul het volledig in. U kunt het burenakkoord tegelijk met uw aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen. Een omgevingsvergunning vraagt u aan op de website van het Omgevingsloket. U kunt het burenakkoord inscannen en digitaal meesturen.