Melden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wat u moet doen

U kiest online een datum, een trouwlocatie en een trouwambtenaar. Tussen de melding en de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap zit minimaal 14 dagen. De melding is 1 jaar geldig. Houdt u bij een gratis geregistreerd partnerschap rekening met een wachttijd van 4 tot 5 maanden.

Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan aan op www.digid.nl.

Wilt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Of heeft u andere vragen? Bel de gemeente dan via 0900 1852.

Meenemen

Bijzondere situaties

Overleg in bijzondere situaties eerst met de gemeente. Het is namelijk mogelijk dat er andere documenten nodig zijn. Bel hiervoor naar 0900 1852 en vraag naar de afdeling burgerlijke stand. Hou er rekening mee dat het krijgen van documenten uit het buitenland soms lang duurt.

Bijzondere situaties zijn bijvoorbeeld:

  • Als uw akte van geboorte uit het buitenland nooit is afgegeven aan een gemeente in Nederland.

  • Als uw akte van beëindiging van uw vorige huwelijk uit het buitenland nooit is afgegeven aan een gemeente in Nederland.

  • Woont u allebei in het buitenland en heeft ten minste één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan doet u de melding in de gemeente Den Haag.


Doet u de melding aan de balie in het raadhuis in Hoofddorp? Neem dan het volgende document mee:

  • Uw identiteitsbewijs.

Kosten

Uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap melden kost niets. U betaalt wel direct de kosten voor de voltrekking.