Stap 1: bepaal de grondwaterstand
Meet de grondwaterstand. Hoe u dat doet, leest u bij Hoe weet ik hoe hoog grondwater staat op mijn terrein?. Bepaal daarna of drainage voor uw situatie de beste oplossing is. Is dat zo? Ga dan door naar stap 2.
Stap 2: bespreek het met de buren
Neem altijd contact op met de buren en kijk of u samen drainage kunt aanleggen. Dat is het meest effectief en scheelt in de kosten. Als uw buren meedoen, is de kans groter dat grondwateroverlast wordt opgelost. Hoe meer grondwater er via drainage wordt afgevoerd, hoe sneller er een lagere grondwaterstand is.
Stap 3: vraag een aansluiting aan bij de gemeente
Alleen de gemeente sluit uw drainage aan op het gemeentelijk drainagestelsel. Vraag de aansluiting aan via nieuwerioolaansluiting@haarlemmermeer.nl. Dit kan alleen als de gemeente een drainagestelsel (of rioolafvoer) in uw buurt heeft liggen. De kosten van de aanvraag verschillen per aanvraag en zijn voor de aanvrager.
Wanneer u een aansluiting aanvraagt, plaatsen wij een drainageput op uw terrein. Dit doen we zo dicht mogelijk bij de erfgrens. Deze put is de plek waar uw drainage overgaat op het gemeentelijk drainagestelsel. En het is het doorspuitpunt: via de put kunt u de drainage (laten) doorspuiten om verstopping tegen te gaan.
Stap 4: leg drainage aan of laat het aanleggen
Wanneer de plek en diepte van drainage is bepaald, kunt u het (laten) aanleggen. Dat begint met het graven van sleuven. Hierin komen de drainagebuizen die water naar de drainageput brengen. De sleuven kunnen worden gevuld met grind of zand om het effect van drainage te vergroten. Daarna kunt u de sleuven weer (laten) dicht maken.
Stap 5: maak afspraken met de buren
Maak afspraken over eigendom en onderhoud als u met uw buren een aansluiting of drainage aanlegt. Schrijf deze afspraken op, zodat er in de toekomst geen misverstanden ontstaan.