Gehandicaptenparkeerkaart

Wat u moet weten

U zit in een rolstoel of u kunt zelfstandig niet meer dan 100 meter lopen. Dit is blijvend of voor langere tijd. U komt dan in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Om te beoordelen of u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft, is meestal een medisch advies nodig. De gemeente verwijst u hiervoor naar een arts.


Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

Er zijn 3 soorten parkeerkaarten:

 • Bestuurderskaart: als u zelf auto rijdt.

 • Passagierskaart: als u reist als bijrijder. Deze kaart is ook te gebruiken als u zelf geen auto heeft, maar in de auto van iemand anders meerijdt.

 • Instellingskaart: voor vervoer van bewoners van een instelling.

De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonsgebonden. U kunt de kaart daardoor in iedere auto gebruiken. De instellingskaart is gebonden aan een instelling. Meer informatie hierover leest u in de flyer Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart (pdf).


Parkeerregels binnen Haarlemmermeer

Parkeren op de stoep

Rijdt u met een invalidenvoertuig (zoals een Canta-voertuigen of scootmobiel)? U mag dan op de stoep te parkeren. Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart en rijdt u met een personenauto? Dan is op de stoep parkeren verboden.

Parkeerverbod

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren langs de gele onderbroken streep, op een woon- of winkelerf of in een parkeerverbodzone. Aan welk bord u de parkeerverbodzone kunt herkennen, leest u ook in de flyer Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart (pdf). 

Houdt u rekening met deze voorwaarden:

 • Uw gehandicaptenparkeerkaart is geldig en ligt duidelijk zichtbaar in de auto.

 • ​U mag maximaal 3 uur parkeren.

 • ​Uw voertuig staat niet in de weg en vormt geen gevaar voor het overige verkeer.

Parkeerschijfzone

Parkeert u met een gehandicaptenkaart? Dan zijn de regels van de parkeerschijfzone niet van toepassing. Bij gebruik van uw parkeerkaart moet u voldoen aan deze voorwaarden:

 • Uw gehandicaptenparkeerkaart is geldig en ligt duidelijk zichtbaar in de auto.

 • Uw voertuig staat niet in de weg en vormt geen gevaar voor de rest van het verkeer.

Betaald parkeren

In de gemeente Haarlemmermeer zijn parkeergebieden aangewezen waar iedereen moet betalen voor het gebruik van de parkeerplaats. Dit geldt ook voor algemene invalidenparkeerplaatsen. Bekijk hier de kaart met alle parkeerzones in Hoofddorp (pdf).

In de volgende situaties hoeft u niet te betalen:

 • U parkeert een invalidenvoertuig. Onder een invalidenvoertuig vallen Canta-voertuigen en brommobielen die maximaal 45 kilometer per uur kunnen rijden.

 • U parkeert een personenauto in een C-Zone. en uw gehandicaptenparkeerkaart is geldig en ligt duidelijk zichtbaar in de auto.

 • U parkeert een personenauto in een A- en B-Zone. Hiervoor gelden deze voorwaarden:

  • U mag maximaal 3 uur parkeren. Daarna betaalt u de reguliere parkeerkosten.

  • Uw gehandicaptenparkeerkaart is geldig en ligt duidelijk zichtbaar in de auto.

  • Uw parkeerschijf is duidelijk zichtbaar met de aanvangstijd van parkeren.

Op Schiphol kunt u gebruik maken van de gehandicaptenparkeerplaatsen. In combinatie met de parkeerschijf parkeert u maximaal 3 uur gratis. Daarna betaalt u de reguliere parkeerkosten.

Aanvragen

U doet een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart door op de blauwe knop "Hulpvraag melden" te klikken. U komt bij het meldingsformulier Sociale Dienstverlening. Door het invullen van het formulier, meldt u uw hulpvraag bij de gemeente.


Verlengen

Verloopt uw oude parkeerkaart? U kunt 8 weken voor de verloopdatum een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.


Hoe gaat het verder?

 • Na het invullen van het formulier ontvangt u een bevestiging. 

 • In de ontvangstbevestiging vragen we gegevens van u op en ontvangt u de factuur voor de aanvraag.

Kosten

 • Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag betaalt u kosten. Voor een gehandicaptenparkeerkaart zijn die kosten € 65,75.

 • Is er een medisch onderzoek nodig voor de beoordeling van de aanvraag? Een gehandicaptenparkeerkaart kost dan samen met het medisch onderzoek € 215,70.

Komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart? U betaalt dan toch de kosten voor het in behandeling nemen en de kosten voor het medisch onderzoek.

Is uw gehandicaptenparkeerkaart verlopen? U vraagt dan opnieuw een gehandicaptenparkeerkaart aan.


Bijzondere bijstand

Heeft u een minimuminkomen? Dan kunt u deze kosten misschien vergoed krijgen als bijzondere bijstand.