Collectieve zorgverzekering

Wat u moet weten

De gemeente heeft een contract gesloten met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en Univé. Bij deze verzekeraars kunt u gebruik maken van een gemeentelijke collectieve zorgverzekering. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. U krijgt korting op deze pakketten en de gemeente betaalt mee aan de premie.

Korting in 2019

In 2019 kunt u rekenen op een korting van € 12 tot € 40,75 per maand voor de meest uitgebreide verzekeringen van Zorg en Zekerheid en Univé. De korting is verwerkt in de premie die u maandelijks moet betalen aan de zorgverzekeraar. Dat geldt voor de volgende aanvullende verzekeringen: 

 • De AV-Gemeente Standaard van Zorg en Zekerheid. Deze aanvullende verzekering is voor mensen die minder extra kosten verwachten. Bij deze verzekering is het wettelijk eigen risico niet meeverzekerd. 

 • De AV-Gemeente Top van Zorg en Zekerheid. Bij deze uitgebreide verzekering is ook het eigen risico van € 385 meeverzekerd. 

 • De Compact van Univé. Deze polis is vergelijkbaar met de AV-Gemeente Standaard van Zorg en Zekerheid.

 • De Compleet van Univé. Deze polis is vergelijkbaar met de AV-Gemeente Top van Zorg en Zekerheid.

Heeft u al een collectieve verzekering via de gemeente?

Tussen 1 december en 1 januari kunt u via de website van Gezond Verzekerd uw zorgpakket wijzigen of overstappen naar de andere zorgverzekeraar. Bent u verzekerd bij Zorg en Zekerheid en doet u niets? Dan blijft u automatisch verzekerd bij Zorg en Zekerheid. Bent u nu verzekerd bij Zilveren Kruis? Dan moet u voor 31 december 2018 overstappen om gebruik te blijven maken van de gemeentelijke collectieve zorgverzekering.

Bent u al verzekerd bij Zorg en Zekerheid of Univé?

Dan geldt voor u geen wachttijd. Uw huidige aanvullende verzekering kan meteen worden omgezet.

Bent u nog niet verzekerd bij Zorg en Zekerheid of Univé?

Eén keer per jaar kunt u veranderen van zorgverzekeraar. U kunt alleen tussen 1 december en 1 januari een collectieve zorgverzekering voor het komende jaar aanvragen. Dit doet u via de website van Gezond Verzekerd. Daar leest u ook meer informatie over de pakketten, de kosten en de bijdrage van de gemeente. 

Voor wie

 • De verzekering is voor inwoners van Haarlemmermeer.

 • Zorg en Zekerheid en Univé accepteren iedereen. Er is geen medische keuring.

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

 • Studenten zijn uitgesloten van deelname aan de collectieve zorgverzekering.

Voorwaarden deelname

De collectieve aanvullende zorgverzekering is alleen bestemd voor:

 • Inwoners met een netto maandinkomen tot en met 120% van de geldende bijstandsnorm, exclusief vakantiegeld. Bekijk de normen van dit moment in de normentabel (pdf).

 • Inwoners met een vermogen beneden het ‘vrij te laten vermogen’ dat van toepassing is. Bekijk de vermogensgrenzen op de website van Rijksoverheid.

Inkomen berekenen collectieve zorgverzekering

Voor het berekenen van uw netto maandinkomen telt u alle inkomsten (en die van uw partner) bij elkaar op. Dit zijn:

 • Netto inkomsten uit arbeid/uitkering, pensioen (inclusief vakantiegeld).

 • Netto inkomsten uit vermogen (bijvoorbeeld rente).

 • Netto inkomsten uit verhuur, onderhuur of kostgangers.

 • Alimentatie of onderhoudsbijdrage.

 • Heffingskortingen van de Belastingdienst: de algemene heffingskorting (minstverdienende partner), de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de jonggehandicaptenkorting (alleen voor jongeren jonger dan 27 jaar).

Deze inkomsten tellen niet mee: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag, kindgebonden budget, mantelzorgwaardering, woonkostentoeslag en jonggehandicaptenkorting (jonger dan 27 jaar).

Vermogen berekenen

Voor het berekenen van uw vermogen telt u al uw spaargeld en bezittingen bij elkaar op, met uitzondering van:

 • De waarde van een eigen woning.

 • Spaargeld dat apart gezet is voor een uitvaart (niet afkoopbaar) hoeft u niet mee te tellen tot maximaal € 5900. Alles boven dat bedrag telt u wel op bij uw vermogen.

 • Auto gehandicapte: de waarde van een aangepaste auto hoeft u niet mee te tellen tot maximaal € 21.500. Alles boven dat bedrag telt u wel op bij uw vermogen.

 • Auto/motor hoeft u niet mee te tellen tot maximaal € 2500. Alles boven dat bedrag telt u wel op bij uw vermogen.

Aanmelden

Op de website van Gezond Verzekerd vindt u meer informatie over de pakketten, de kosten en de bijdrage van de gemeente. Ook kunt u de pakketten vergelijken met uw huidige zorgverzekering. Vervolgens kiest u het pakket dat bij u past. De kortingen, zoals genoemd onder het tabblad ‘Wat u moet weten', zijn verwerkt in de premie die u moet betalen aan Zorg en Zekerheid en Univé. 

Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het overstappen? Neem dan contact op via: 

 • Zorg en Zekerheid: 071 825 825, of ga langs bij de verzekeringswinkel van Zorg en Zekerheid aan de Concourslaan 118 in Hoofddorp. De verzekeringswinkel is van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend.
 • Univé: 072 527 76 22, of ga langs bij de verzekeringswinkel van Univé aan het Houtplein 32 in Haarlem. De verzekeringswinkel is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.30 geopend

Wilt u hulp bij het overstappen? U kunt hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Meer informatie hierover leest u op de pagina Cliëntondersteuning