Bijzondere bijstand

Wat u moet weten

 • De kosten moeten bijzonder zijn. Dit betekent dat het gaat om kosten die niet iedereen maakt. Door omstandigheden heeft u de kosten wel. Bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor orthopedische schoenen, tandartskosten of rechtshulp. 
 • De kosten moeten echt belangrijk zijn. U moet de kosten dus maken. Soms vragen wij wel aan een arts of andere deskundige of de kosten inderdaad nodig zijn.
 • De kosten worden nergens anders vergoed. Als u kosten heeft die uw verzekering vergoedt, krijgt u geen bijzondere bijstand.
 • De kosten zijn nog niet voldaan. En niet ouder dan 3 maanden, voordat u de melding bij de gemeente heeft gedaan.
 • U kijkt in sommige gevallen eerst of u zelf een lening af kunt sluiten. Bijvoorbeeld voor spullen die nodig zijn in een huishouden zoals een bed, tv of koelkast. Maar ook andere kosten om uw woning in te richten.
 • De bijzondere bijstand krijgt u als lening of als gift. Een lening betaalt u terug, een gift krijgt u van de gemeente. Dit hangt af van het soort kosten dat u maakt. Krijgt u bijvoorbeeld bijzondere bijstand om uw woning in te richten of huishoudelijke apparatuur, dan wordt dit als lening gegeven. U betaalt de bijzondere bijstand dan in termijnen terug aan de gemeente.

Betaalbare zorgverzekering

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien gebruik maken van de collectieve ziektekostenvergoeding voor minima. Deze zorgverzekering biedt een goed ziektekostenpakket tegen relatief lage kosten. Veel van uw medische kosten worden vergoed. De vergoeding kan oplopen tot wel 100%.

Meer informatie over de collectieve gemeentezorgverzekering leest u op de website van Gezond Verzekerd.

Voor wie

 • Bijzondere bijstand is voor mensen met een laag inkomen. U krijgt bijzondere bijstand als u een laag inkomen heeft en onverwachte kosten heeft die door bijzondere omstandigheden nodig zijn. De gemeente kijkt dan naar uw inkomen en hoeveel vermogen u heeft.
 • Uw inkomen bedraagt niet meer dan 120% voor de voor u geldende bijstandsnorm. U heeft minder spaargeld dan genoemd in de normentabel bij vermogensvrijlating. Bekijk de normentabel 2018 (pdf) om te zien hoeveel inkomen of eigen vermogen u mag hebben. Is uw inkomen hoger dan 120% van de norm? Dan krijgt u misschien een gedeeltelijke vergoeding.
 • U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te krijgen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris krijgt u soms bijzondere bijstand.

Hulpvraag melden

Wilt u voor bijzondere bijstand in aanmerking komen? Klik op de knop ‘Hulpvraag melden’. U komt bij het meldingsformulier Sociale Dienstverlening. Door het invullen van het formulier, meldt u uw hulpvraag bij de gemeente.


Voor het invullen van het meldingsformulier heeft u DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag deze aan via de website van DigiD.

Bent u getrouwd of woont u samen? Dan is ook de DigiD van uw partner nodig.


Hoe gaat het verder?

 • U vult het formulier in en het verstuurt het.
 • Een medewerker van de gemeente belt u om uw vraag te bespreken.
 • Als het nodig is, maakt de medewerker met u een afspraak voor een gesprek. Dit kan in het raadhuis zijn of bij u thuis. Het gesprek gaat over uw situatie en waar u tegenaan loopt.

Heeft u een vraag over de werkwijze van de sociale dienstverlening van de gemeente? Dan neemt u telefonisch contact op via 0900 1852.