.

Stadspark

Stadspark Hoofddorp is het groene hart van het stadscentrum. Het wordt een compleet stadspark waar bewoners en bezoekers van het stadscentrum kunnen ontspannen, wandelen, sporten en recreëren. 

Landschapsarchitectenbureau Loos van Vliet heeft in 2019 samen met de werkgroep stadspark een voorlopig ontwerp gemaakt voor het park. Het Wandelbos, De Fruittuinen en het tenniscomplex zijn in het toekomstig stadspark meer met elkaar verbonden. Ook is er straks meer eenheid door dezelfde bruggen, banken en ander meubilair én planten die meer op elkaar zijn afgestemd.

In het voorlopig ontwerp zitten onder andere de volgende onderdelen:

Rondje park

Een route van 2 km door het hele park. Via een geasfalteerd pad kan iedereen straks wandelend, hardlopend, skeelerend en met rolstoel of rollator het stadspark ontdekken. Om de 300 meter markeert een grote witte bloem de afstand. Deze bloemen zijn verschillend en verwijzen naar de bloemen die terug te vinden zijn in kleurrijke en bloeiende planten borders die langs het pad komen.

Een skater die skate op het pad tussen de bomen en bloemen

Foto: Impressie rondje park. Om de 300 meter markeert de grote witte bloem op het asfalt de afstand.
 

Vlindertuin

In het meest zuidwestelijke deel van het park komt een vlindertuin. Een plek die meer bezoekers aantrekt dan nu, maar toch rustig blijft. In de borders komt een mix van bloeiende heesters en vaste planten die vlinders aantrekken. Op lichtgrijze betonnen zitranden kunnen bezoekers straks uitrusten.


Foto: Impressie vlindertuin.
 

Kleurrijke beplanting

Langs de wandelroute komen grote vakken met bloeiende vaste planten. Het bloemenlint bestaat uit drie kleuren zonneborders; geel, oranje en roze. De borders in de schaduw zijn wit en geel. Iedere kleur border bestaat uit een mix van vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Het beplantingsvoorstel is van Jacqueline van der Kloet, tuin- en landschapsontwerper en beplantingsspecialist.


Foto: impressie van de mix van vaste planten voor in de borders.
 

Witte bruggen

Er zijn al een aantal bruggen in het park. De meesten zijn wit. Als er een brug aan vervanging toe is, wordt dit een witte brug met een houten hekwerk en een zwart wegdek van composiet. Deze brug is gebaseerd op de huidige polderbruggen en past bij de landschapsstijl. De stijl met slingerende paden, gazons, zichtlijnen en waterpartijen, waarin het oorspronkelijke wandelpark in 1935 is aangelegd. In de leuningen is een bloem uitgesneden. Dit maakt de brug bijzonder.
 


Foto: impressie witte brug.
 

Witte totems en zitelementen

Eyecatchers worden 4 meter hoge witte totems bij de ingangen van het stadspark. Deze totems zijn ook bijen- en insectenhotels. De voor- en achterkanten zijn open. Hierin kan hout van de gekapte bomen of gesnoeide takken worden gelegd.
Op de heuvel komen trapsgewijze zitelementen die voor allerlei activiteiten kunnen worden gebruikt, maar ook gewoon om te genieten van het uitzicht over het water.

Picknickweide

De open plek in het park achter de Piratenwijk wordt picknickweide. Deze cirkelvormige plek wordt omgeven door het wandelpad, golvende bloemborders en het Piratenpad. Vanuit het wandelpad buigt een betonnen zitrand langs de bloemborders en biedt extra zitmogelijkheden voor de picknickweide.

Speelplekken

In het park komen drie verschillende speelplekken. Een speelplek voor kleinere kinderen (0 tot 5 jaar) achter de loods, een waterspeelplek (6 tot 11 jaar) meer naar het zuiden en een avontuurlijke speelplek (6 tot 18) tussen de bomen. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften van kinderen van verschillende leeftijden. In het definitief ontwerp wordt uitgewerkt hoe de speelplekken er precies uit komen te zien.

Ontwerp

De basis voor het ontwerp is gelegd tijdens het open proces van Hoofddorp-Centraal. Bewoners, ondernemers en ontwerpers van Dijk&Co hebben toen gesproken en nagedacht over de ontwerpprincipes voor het stadspark en een schetsontwerp gemaakt. Het voorlopig ontwerp is in 2019 gemaakt door Martine van Vliet van Landschapsarchitectenbureau Loos van Vliet samen met de werkgroep Stadspark. Het voorlopig ontwerp wordt in de tweede helft van 2020 uitgewerkt tot een definitief ontwerp.


Foto: plankaart voorlopig ontwerp.
 

Honden losloopgebied

Op dit moment is in het zuidwesten van het park (tussen het Piratenpad en de Geniedijk) een gedeelte aangewezen als losloopgebied voor honden. In het nieuwe ontwerp is dit geen logische plek voor een losloopgebied. In het voorlopig ontwerp is een losloopgebied opgenomen langs de Kagertocht, tussen het Piratenpad en Boslaanpad. Hier moet nog een besluit over worden genomen.  

Werkgroep Stadspark

De werkgroep Stadspark bestaat uit bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt. De werkgroep heeft meegedacht over het voorlopig ontwerp. Ook wordt de werkgroep betrokken bij het definitief ontwerp dat in de tweede helft van 2020 wordt gemaakt. Behalve de werkgroep worden voor de invulling van de speelplekken kinderen gevraagd om mee te denken en met ideeën te komen.

In de afgelopen jaren zijn al diverse aanpassingen gedaan in het stadspark. Zo is er een doorgaande wandel- en fietsverbinding aangelegd (het gele pad met de rode brug), zijn er nieuwe bruggen gekomen, een bootcampplek en een kunstgrasveldje. Ook is de belevingstuin bijna klaar.  

Belevingstuin

In de belevingstuin komen o.a. bijenkasten, weides, een moestuin met groenten en kruiden, een proeftuin met lokale producten en een buitenklas voor natuureducatie. De Belevingstuin wordt beheerd door Kinderboerderij de Boerenzwaluw, maar is een gezamenlijk initiatief van Kinderboerderij De Boerenzwaluw, Ons Tweede Thuis, Imkervereniging Haarlemmermeer en gemeente Haarlemmermeer. Het ontwerp voor de belevingstuin is van Dijk&co en tijdens het open proces van Hoofddorp-Centraal samen met bewoners en ondernemers tot stand gekomen.


Foto: Impressie Belevingstuin.


Planning

-    Definitief ontwerp Stadspark Hoofddorp 2e helft 2020
-    Start aanleg 2022
-    Stadspark gereed 2022*

De oplevering van het stadpark is gekoppeld aan de oplevering van de eerste woningen in Hyde Park. Worden deze woningen later opgeleverd, dan verschuift ook de realisatie en oplevering van het stadspark.