.

Witte polderbruggen en een groot rondje door het hele stadspark

Over de bruggen is de werkgroep Stadspark het snel eens: “witte polderbruggen passen hier het best”. Ook over het ‘rondje park’ hoeft de werkgroep niet lang na te denken: “een groot rondje, niet alleen door het Wandelbos maar ook door de Fruittuinen en het tenniscomplex en richting het water”.

De werkgroep Stadspark bestaande uit bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt boog zich maandagavond 7 oktober over het voorlopig ontwerp waar Landschapsarchitectenbureau LOOSvanVLIET op dit moment aan werkt. De basis voor dit ontwerp is gelegd tijdens het open proces van Hoofddorp-Centraal. Bewoners en ondernemers hebben toen al veel gesproken over het park en samen met ontwerpers van Dijk&co een schetsontwerp gemaakt.

Rust naast rood

Zo is er destijds bewust gekozen om de kleur rood te gebruiken voor de route van station naar Raadhuisplein. “Daar zat een idee achter’, zegt een van de werkgroepleden. “Houd deze route herkenbaar, maar zorg wel voor rust in andere routes en paden. Dat deze dan een andere kleur hebben is geen probleem”, vindt de werkgroep. Behalve het kleurgebruik legt ontwerper Martine van Vliet de werkgroep ook mogelijkheden voor van materiaal van bijvoorbeeld paden, banken en hekken en de uitstraling van de bruggen. Witte houten polderbruggen zijn volgens de werkgroep de bruggen die thuishoren in het stadspark en passen bij de landschapsstijl. Deze stijl met slingerende paden, gazons, zichtlijnen en waterpartijen is de stijl waarin het oorspronkelijke wandelpark in 1935 is aangelegd.  

Rondje park

Over hoe deze stijl nog meer kan terugkomen in het stadspark, is de werkgroep minder uitgesproken. Dat geldt niet voor het ‘rondje park’. In het schetsontwerp was dit als een rondje door het wandelbos bedacht. Een rondje waarbij je door het hele park loopt, jogt of skeelert en ook de Fruittuinen, het tenniscomplex en de waterpartijen ziet, heeft duidelijk de voorkeur van de werkgroep. De werkgroep is ook enthousiast over het idee om rondom het ‘rondje park’ vakken met kleurrijke vaste planten aan te leggen. Martine laat voorbeelden van plantenborders zien. Over het rondje park zegt ze verder nog: “Bomen met een diameter vanaf 30 cm worden nu ingemeten. Zo weten we straks of het rondje park consequenties heeft voor de bomen en kunnen we de paden daar zo goed mogelijk op afstemmen. In de volgende bijeenkomst komen we hier op terug.” 

Dit ‘rondje park’ heeft de voorkeur van de werkgroep. Het idee is om rondom de route vakken met kleurrijke vaste planten aan te leggen.

Vervolg

De volgende bijeenkomst van de werkgroep is op maandag 4 november. Dan laat Martine van Vliet het hele voorlopige ontwerp zien. Vervolgens checkt het Ingenieursbureau van de gemeente en de afdeling Beheer en Onderhoud of het ontwerp uitvoerbaar is en het stadpark in die vorm ook te onderhouden is. In januari of februari volgend jaar wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd aan iedereen die geïnteresseerd is.

Gepubliceerd op: 
16 okt 2019