.

Straten Hyde Park krijgen namen van architecten

Over een paar jaar kan je gezellig uit eten of iets drinken op het Berlageplein of in de Eiffelstraat. Je kunt dan naar de sportschool in de Mies van der Rohestraat of bij vrienden op bezoek aan de Hadidkade. De straatnamen in Hyde Park worden vernoemd naar grote architecten.

Beukenhorst-West wordt Hyde Park. Veel mensen noemen de wijk nu al zo. Voortaan is Hyde Park ook de officiële naam van de wijk. Beukenhorst-West is de verouderde kantorenwijk tussen het winkelcentrum en het station van Hoofddorp. Hyde Park is straks de nieuwe wijk in Stadscentrum Hoofddorp met ongeveer 3.800 nieuwe appartementen en faciliteiten zoals bijvoorbeeld een sportschool, horeca, welness, kapper of een medisch centrum. De straten en pleinen krijgen nieuwe bestrating, bankjes en nieuwe planten en bomen. Een aantal bestaande kantoren, een hotel en woningen zijn straks onderdeel van de nieuwe wijk. De straten hebben nu nog namen van planeten. Saturnusstraat en Jupiterstraat bijvoorbeeld.

Straatnamen Hyde Park

Foto: Straatnamen Hyde Park

 

Stadse wijk

De nieuwe straatnamen passen bij de moderne en stadse uitstraling van Hyde Park: een stadswijk van een internationaal architectuurniveau. Hyde Park zorgt voor meer gezelligheid in Hoofddorp. Er wonen en werken straks veel mensen en de restaurants, cafés, winkels en faciliteiten zorgen ervoor dat er altijd wat te doen is. Voor het ontwerp van de wijk en de gebouwen is gekozen voor toonaangevende architecten als Roberto Meyer van MVSA Architects, Team V Architectuur, Barcode Architects en Manuelle Gautrand Architecture. De wereldberoemde architect Winy Maas van MVRDV is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan van Hyde Park. Landschapsarchitect Piet Oudolf, onder meer bekend van de Gardens of Remembrance in New York, ontwerpt de binnentuinen van de woongebouwen.

Dudok en Hundertwasser

Voor de nieuwe straatnamen is gekozen voor architecten die hun sporen al verdiend hebben. Het gaat dus niet om de architecten die de gebouwen in Hyde Park ontwerpen. In de nieuwe straatnamen worden Nederlandse architecten vernoemd (Berlage, Dudok), maar ook een Oostenrijkse, Braziliaanse en Amerikaanse architect (Hundertwasser, Niemeyer en Lloyd Wright). Ook zijn er namen van vrouwelijke architecten zoals Aulenti en Hadid. De straat langs de Kagertocht heet in de toekomst Bridgemankade, naar de ontwerper van het Londense stadspark Hyde Park.

Huisnummers

De nieuwe sfeer in de wijk is niet de enige reden voor de nieuwe straatnamen. Het is ook praktisch. Er komen namelijk 3.800 huisnummers bij en bestaande huisnummers veranderen daardoor. Ook komen er een paar nieuwe straten in het gebied bij en verandert de loop van een paar straten. Genoeg reden om niet alleen de straatnamen, maar ook de naam van de wijk en de huisnummers aan te passen.

Eerste nieuwe straatnaam over 2,5 jaar

De straatnamen in de wijk wijzigen niet allemaal op hetzelfde moment. Dat is afhankelijk van het moment van oplevering van de nieuwe gebouwen. De eerste straatnamen wijzigen naar verwachting eind 2022. Uiteindelijk wijzigen alle straatnamen in het gebied van planetennamen naar architectennamen. De bewegwijzeringsborden naar Beukenhorst-West verdwijnen de komende jaren.

Gepubliceerd op: 
6 feb 2020