.

Stap voor stap is steeds meer mogelijk

Winkels, cafés en restaurants openen hun deuren en ook terrassen zijn weer open. Allemaal met aanpassingen die nodig zijn in de huidige samenleving. Bezoekers zijn van harte welkom. Hoe houden we het veilig?

Het wordt drukker in de winkelstraten, maar de maatregelen van 1,5 meter afstand op straat en in de winkels gelden nog steeds. Al een paar weken staan er gele borden in onder andere het winkelcentrum van Hoofddorp met daarop de regels. De gemeente heeft extra maatregelen genomen om samen met winkeliers te zorgen voor veilige winkelstraten.

Loop- en winkelzones

In bepaalde winkelstraten zijn met lijnen op de grond loop- en winkelzones gemaakt. De loopzone is zoveel mogelijk in het midden van de straat en bestaat uit twee stroken waar eenrichtingsverkeer geldt, net als op de weg voor auto’s. De straat oversteken moet op de kortst mogelijke manier. De winkelzone ligt tegen de gevels van de winkels. Hier kunnen klanten staan als ze buiten moeten wachten voordat ze naar binnen kunnen.

Foto: Belijning winkelstad. Fotograaf: Kees van der Veer.

Restaurants en cafés

Sinds maandag mogen restaurants en cafés open voor maximaal 30 gasten. Bezoekers moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt bekeken of het bezoek geen risico oplevert. Mensen houden 1,5 meter afstand tot elkaar, maar mensen die met z’n tweeën zijn en mensen uit één huishouden mogen dichter dan 1,5 meter bij elkaar zitten. Voor terrassen is reserveren niet nodig. Hier geldt geen maximum aantal personen, wel moet iedereen aan een tafeltje zitten.

Uitbreiding terrassen

De gemeente maakt het voor horecaondernemers mogelijk tijdelijk hun terras uit te breiden. Hiervoor is de ‘Handreiking ruimte voor (uitbreiding van) tijdelijke terrassen’ gemaakt. “Ik vind het belangrijk dat we juist nu buiten de gevestigde kaders durven te denken. Dat we denken vanuit wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. Het vergroten van de terrassen is daar onderdeel van”, aldus wethouder Marja Ruigrok.

Veiligheid

Terrassen op bijvoorbeeld pleinen, parkeervlakken, waterkades en trottoirs zijn mogelijk als de ondernemers en organisaties zich houden aan de veiligheidsmaatregelen van het RIVM en de tijdelijke regels. Ook moeten ze rekening houden met zaken als veiligheid, loopstromen, fietsen en bereikbaarheid voor mindervaliden en hulpdiensten. De noodverordening is altijd leidend. Wethouder Johan Rip: “Het initiatief voor verruiming van terrassen willen we vooral bij de horeca en organisaties laten; wij leveren de kaders aan ondernemers en organisaties en toetsen op onder andere veiligheid.”

Voor uitbreiding van de terrassen is geen melding of wijziging van de vergunning nodig. Wel moeten de ondernemers afstemmen met de omgeving en omwonenden. De gemeente controleert achteraf en steekproefsgewijs. Het gaat om een tijdelijke situatie (tot januari 2021) en er worden geen leges in rekening gebracht.

Foto: Veilig winkelen.
4 jun 2020