.

Stadspark Hoofddorp krijgt meer functies en meer kwaliteit

“Een goed toegankelijk stadspark dat bij Hoofddorp past”, dat is volgens wethouders Nobel en Rip belangrijk voor Stadscentrum Hoofddorp. “Met veel nieuwe woningen en vooral appartementen, is het belangrijk dat er een groene plek is voor ontspanning in het centrum. Ik loop zelf ook vaak een rondje hard door het park”, zegt Nobel. “Het stadspark is niet alleen de achtertuin voor de nieuwe bewoners, het is een fijne plek om te recreëren voor alle bestaande bewoners én de bezoekers van het stadscentrum”, vult Rip aan.

Dinsdag 14 april besloot het college van Burgemeester en Wethouders om aan de raad voor te stellen dat de kwaliteit van het beheer van het stadspark straks moet worden verhoogd. En dat er geld wordt vrijgegeven voor een definitief ontwerp en de realisatie van deze groene buffer in de stad. Het stadpark moet in 2022 klaar zijn voordat de eerste bewoners in Hyde Park hun intrek nemen. Hyde Park en andere ontwikkelaars van woningbouw in het stadscentrum betalen mee aan de realisatie van het park.

Impressie van het Rondje in het Stadspark

Foto: Impressie van het 'rondje park' in het stadspark in Hoofddorp.
 

Rondje park

Vorig jaar heeft Landschapsarchitectenbureau LOOSvanVLIET samen met bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt een voorlopig ontwerp gemaakt voor het stadspark. De basis voor dit ontwerp is al eerder gelegd in een schetsontwerp dat bewoners en ondernemers, samen met ontwerpers van Dijk&co, maakten. Martine van Vliet: “Een stadspark heeft verschillende functies. Je vindt er rust en ontspanning, maar er zijn ook paden waarop je kunt wandelen of hardlopen en er zijn speel- en picknickplekken. Verder hebben we met het voorlopig ontwerp ook eenheid in het park gebracht. Het Wandelbos, De Fruittuinen en het tenniscomplex zijn nu nog losse delen. Door het ‘Rondje park’ worden ze met elkaar verbonden. Ook zorgen bruggen, banken en ander meubilair én planten die op elkaar zijn afgestemd voor meer eenheid in het park. Bovendien wordt het ‘Rondje park’ begeleid door een bloemenlint.”

Het ‘Rondje park’ is, de naam zegt het al, een rondje van twee kilometer door het hele park. Wandelend, hardlopend, skeelerend en met rolstoel of rollator kan iedereen straks via een geasfalteerd pad het stadspark ontdekken. Om de 300 meter markeert een grote witte bloem de afstand. Deze bloemen zijn allemaal verschillend en verwijzen naar de bloemen die terug te vinden zijn in kleurrijke en bloeiende planten borders die langs het pad komen. 
Martine van Vliet: “Voor het Rondje park hebben we samen gezocht naar een route die vloeiend is, maar waarbij zo min mogelijk bomen hoeven te worden gekapt. Op plekken waar het echt niet anders kan, is gekozen voor de kap van de kleinste bomen.” In totaal moeten zes kleinere bomen weg en worden drie kleinere fruitbomen verplant. Voor de gekapte bomen worden op andere plekken nieuwe bomen geplant.

Witte bruggen en totems

Tijdens de ontwerpbijeenkomsten was men duidelijk over de bruggen. Witte polderbruggen passen hier het best, daar was iedereen het over eens. “Deze bruggen passen ook bij de landschapsstijl. De stijl met slingerende paden, gazons, zichtlijnen en waterpartijen, waarin het oorspronkelijke wandelpark in 1935 is aangelegd”, vertelt Martine. Ook heeft de werkgroep erop gewezen dat een goed sluitend wegdek belangrijk is. “Mensen in een rolstoel of scootmobiel of lopend achter een rollator, moeten hier goed overheen kunnen”. Als er een brug wordt vervangen, wordt dit een witte brug met een houten hekwerk en een zwart wegdek van composiet. Een bloem uit de leuningen gesneden maakt de brug bijzonder.

Echte eyecatchers worden viermeter hoge witte totems bij de ingangen van het stadspark. “De totems hebben nog een andere functie”, legt Martine uit. “Het zijn ook bijen- en insectenhotels. De voor- en achterkanten zijn open. Hierin kan hout van de gekapte bomen of gesnoeide takken worden gelegd.”
Enthousiast was men ook over de vlindertuin. Die komt in het meest zuidwestelijke deel van het park. Een plek die meer bezoekers aantrekt dan nu, maar toch ook rustig blijft. In de borders komt een mix van bloeiende heesters en vaste planten die vlinders aantrekken. Op witte betonnen zitranden kunnen bezoekers straks uitrusten.

“Dit laat weer zien hoe Hoofddorp verandert. Dit is echt een stadspark, waar je wilt verblijven en niet alleen doorheen wandelt op weg naar het winkelcentrum”, zegt Nobel. “En met de komst van nieuwe bewoners en meer bezoekers in Hoofddorp, gaan er ook meer mensen gebruik maken van het park,” vult Johan Rip aan.

Het is de bedoeling dat het voorlopig ontwerp van het stadspark nog dit jaar wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. In 2021 kunnen dan verdere voorbereidingen worden getroffen voor de uitvoering van de werkzaamheden in 2022. Ook wordt het honden losloopgebied verplaatst. Overigens zijn er de afgelopen jaren al diverse aanpassingen gedaan in het stadspark. Zo zijn er nieuwe bruggen gekomen, een hoofdroute (gele pad) langs het park, een bootcampplek en een voetbalveldje. Ook is de belevingstuin bijna klaar. 
 

Gepubliceerd op: 
21 apr 2020