.

Stad van de toekomst

COLUMN - Ik ben geboren en getogen in Hoofddorp. Ik heb gewoond in Hoofddorp Noord, vlakbij de hockeyvelden en de skipiste. Sinds een aantal jaar woon ik in het centrum. Als wethouder ben ik ook verantwoordelijk voor het stadscentrum, dat volop in ontwikkeling is.

Foto: wethouder Jurgen Nobel
 

Ik loop hier elke dag rond, ook om met ondernemers te praten, die het nu moeilijk hebben. Het doet soms pijn om te horen hoe hard mensen geraakt worden door deze Coronacrisis. Op allerlei manieren proberen wij – als overheid- de winkeliers te helpen. Gelukkig worden de maatregelen nu langzaam verder versoepeld. Zo kunnen we de horeca ook meer ruimte geven, met flexibiliteit en grotere terrassen, zodat zij nog iets van hun seizoen goed kunnen maken.

Waar we ze zeker mee helpen, is een toekomstperspectief bieden. Want we maken nu plannen om van het stadscentrum van Hoofddorp een bruisend centrum te maken. Hier kun je wonen, werken en uitgaan. Uiteindelijk moet dat toch goed nieuws zijn voor ondernemers die iets willen met Hoofddorp.

Er staat veel te gebeuren. Daarom wil ik je meenemen naar het stadscentrum van de toekomst. Het staat nog niet zwart op wit, maar het ziet ernaar uit dat de Amsterdamse Noord/Zuidlijn doorgetrokken wordt naar Schiphol en Hoofddorp. Bedenk even wat dat voor mogelijkheden biedt. Binnen een kwartier kun je dan vanuit de Amsterdamse Pijp in Hoofddorp zijn.

Dan loop je vanaf het station – dat misschien straks een intercitystation wordt- door het vernieuwde stadspark, richting het stadscentrum. Het Raadhuisplein wordt dan echt het centrale uitgaansplein, met een nieuw stadhuis en op de plek waar nu dat winderige parkeerterrein ligt, komen straks appartementen met daaronder veel cafés en restaurants.

Hoofddorp wordt hierdoor nog aantrekkelijker. Toen ik nog studeerde, moesten wij naar Haarlem of Amsterdam als we iets wilden drinken. Die tijd is straks voorbij. Hoofddorp gaat straks bruisen. 

Het is nog toekomstmuziek. Ik snap best dat mensen – en vooral ondernemers-  nu andere dingen aan hun hoofd hebben. De coronacrisis slaat diepe kraters. Maar we moeten ook vooruit durven kijken. De plannen die wij hebben voor het stadscentrum zijn ambitieus, maar dat mag ook voor een stad die doorgroeit naar meer dan 100.000 inwoners. Hoofddorp is een stad waar het gebeurt. Ik ben er best trots op dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. 

Gepubliceerd op: 
5 jun 2020