.

Luisteren naar architectuur

Podium voor Architectuur lanceerde tijdens de Dag van de Architectuur op 20 juni twee podcasts. Polderarchitect Joop Slangen en architect Serge Schoemaker nemen je daarin mee op pad. Zo kun je thuis, of lopend door Stadscentrum Hoofddorp, luisteren naar architectuur.

Luister hier de podcasts.

In de podcast van Joop Slangen maakt hij een rondwandeling door het centrum van Hoofddorp. Onderweg interviewt hij bewoners, wethouders en leerlingen van het Kaj Munk College die betrokken zijn bij de ontwikkelingen.

Herinneren maken plaats voor woningen, voorzieningen en parkeren

Van het Beursplein loopt Slangen via het Dik Tromplein waar het oude V&D gebouw en De Deining plaats maken voor woningen, een groene daktuin en voorzieningen zoals horeca en winkels, naar de Binnenweg. Daar ontmoet hij projectmanager Aafke Kaspers. ‘’Vele kennen deze plek. Vroeger waren hier een tijdelijke apotheek, bibliotheek en de bioscoop. Nu is er een groot parkeerterrein, twee oude kantoorpanden en een villa.’’ Op de plek van het parkeerterrein komt straks een parkeergarage met daarboven zo’n 450 woningen. ‘’Op dit moment zijn we met eigenaren en omwonenden in gesprek. Komende maanden gaan we werken aan een totaalplan met woningen, voorzieningen en parkeerplaatsen.’’

Een bruisende ontmoetingsplek met kroegen

Op het Raadhuisplein treft Slangen leerlingen van het Kaj Munk College. Zij hebben een ontwerp gemaakt voor een nieuw gemeentehuis en het plein. Wethouder Jurgen Nobel begrijpt als geen ander dat de leerlingen van het Kaj Munk College meer gezelligheid en kroegen willen op het plein. ‘’Toen ik zelf nog studeerde in Amsterdam wilde ik ook met vrienden een biertje doen in Hoofddorp. Maar dat was er toen niet bij. Met de ontwikkelingen van het plein, de bouw van appartementen en het nieuwe gemeentehuis hoop ik op een bruisend en gezellig plein waar dat straks wel kan. En ik hoop dat Hoofddorpers straks hun vrienden uit Amsterdam uitnodigen om hier naartoe te komen.’’

Jurgen Nobel Wethouder in gesprek voor een podcast over het stadscentrum

Foto: Wethouder Jurgen Nobel in gesprek met polderarchitect Joop Slangen over de ontwikkelingen van het stadscentrum.

 

Fruittuinen ademen historie

De wandeling gaat verder naar de Fruittuinen. Wethouder Johan Rip kent deze plek als geen ander. ‘’Ik heb hier nog gevoetbald. En Concours Hippique is hier nog geweest. Vanaf de Hoofdvaart tot aan het station ligt zoveel geschiedenis, daar kan ik uren over praten’’, zegt Johan Rip. Dat geldt ook voor Ton De Leeuw, coördinator van Groengroep de Fruittuinen. ‘’We hebben ons ingezet om de Fruittuinen op te laten nemen in het stadspark van Hoofddorp. Niet alleen voor de omwonenden, maar ook voor de passanten van het station naar het centrum en iedereen uit de omgeving. Om te genieten van deze prachtige boomgaard met vogelgeluiden en bloemrijke weide’’, vertelt De Leeuw trots.

In gesprek met bewoners bij de Fruittuinen

Foto: Polderarchitect Joop Slangen in gesprek met bewoners Ton De Leeuw en Dimph Pullens.

 

Zo’n 3800 woningen in Hyde Park

Van de Fruittuinen loop je via het wandelbos naar Hyde Park, het voormalig kantorengebied Beukenhorst-West. Lars van Engelen, één van de initiatiefnemers van Hyde Park: ‘’We zagen een treinstation met daarnaast een leeg kantorengebied. En zagen een enorme kans om de gebouwen te kopen, te slopen en met de gemeente een masterplan te maken voor een nieuwe woonwijk.’’ Dit wordt een levendig woongebied met zo’n 3800 nieuwe woningen met groene daktuinen, horeca- en andere voorzieningen op de begane grond. In het Hyde Park House is de maquette van Hyde Park te zien. ‘’Een goede plek om de samenhang met het stadscentrum te bekijken’’, zegt Slangen.

Hyde Park House maquette Hyde Park

Foto: Polderarchitect Joop Slangen in gesprek met Lars van Engelen over de plannen van Hyde Park.

 

Een reis door ruimte en tijd in het Fort van Hoofddorp

De podcast over het Fort van Hoofddorp neemt je mee terug in de tijd. Architect Serge Schoemaker vertelt over de locatie en het proces van de renovatie van het fort. Hoe kwam het tot stand en waar liep hij tegenaan tijdens de bijna 10 jaar durende renovatie? Schoemaker ontwikkelde de eerste ideeën voor de herbestemming van het eiland in 2010 en nu, in 2020, zijn de deuren weer geopend. 

Het fort is één van de 42 forten van de stelling van Amsterdam. Bijzonder is dat het twee verdiepingen heeft, waardoor het over een heel ander formaat beschikt dan de andere forten. Tijdens de wandeling komen ook architectonische details van het fort voorbij. ‘’We hebben bewust in de vormgeving een verschil gemaakt tussen de historische en nieuwe elementen in het gebouw’’, zegt Schoemaker. Achtergrondgeluiden van de dikke betonnen muren en galmende ruimtes zorgen voor extra beleving tijdens het luisteren naar de podcast. 

Fort van Hoofddorp gebouw

Foto: Fort van Hoofddorp.
Gepubliceerd op: 
2 jul 2020