.

Kinderboerderij De Boerenzwaluw gaat digitaal

Een bomvolle activiteitenagenda stond klaar. Maar het coronavirus geeft de activiteiten een digitaal jasje. Met een team van drie doen Ciska en Eline van Kinderboerderij De Boerenzwaluw wat er wél kan: ‘’We gaan er heel praktisch mee om en brainstormen zo’n beetje elke dag over de volgende onlineactiviteit’’, zegt Eline.

‘’Live’’ gaan op Facebook is voorlopig de nieuwe manier van activiteiten organiseren voor de kinderboerderij. De paasactiviteit was het eerste digitale event. En dit was een succes. Ook het schaapscheerdersfeest is 17 mei digitaal gevierd. Maar de belevingstuin en het 20-jarig jubileum laten nog even op zich wachten. Een groot feest zit er door de coronamaatregelen helaas niet in. Ciska, al sinds lange tijd betrokken bij de kinderboerderij, zegt blij: ‘’Volgend jaar vieren we gewoon 20 jaar +1.’’ 


Foto: Ciska en Eline op Kinderboerderij De Boerenzwaluw.
 

Een ontmoetingsplek voor iedereen

Op de kinderboerderij lopen veel dieren rond. Zo zijn er ezels, geiten, schapen, eenden, kalkoenen, pauwen, kippen, konijnen, cavia’s, katten en kanaries. ‘’Eigenlijk is kinderboerderij niet het juiste woord’’, zegt Eline die al ruim vijf werkt bij de Boerenzwaluw. ‘’Er komen niet alleen kinderen, maar ook medewerkers van bedrijven, ouderen en vrijwilligers. En allochtonen die via de bibliotheek taallessen volgen om dierennamen te leren.” 

Ook vanuit Ons Tweede Thuis, een organisatie voor mensen met een beperking, komen er dagelijks boeren en boerinnen voor de dagbesteding. Ciska: ‘’De gedachte is dat we iets terug kunnen doen richting de zorg. Daarbij kunnen we hierdoor dagelijks open voor de mensen in Hoofddorp.’’ De coronasituatie is voor hen lastig te begrijpen. Op dit moment is er wekelijks contact met de boeren en boerinnen. En ontvangen ze een nieuwsbrief met foto’s en filmpjes van de dieren. ‘’Dat maakt hen echt blij’’, zegt Eline.


Foto: Ciska en Eline in actie op Kinderboerderij De Boerenzwaluw.
 

1,5 meter samenleving

Normaal is het rond deze tijd van het jaar gezellig druk. Dat is nu wel even anders. Ciska: “Toen de kinderboerderij dicht moest voor publiek, dacht ik: ‘’oh jee daar gaan we weer.’’ Een tijd geleden tijdens de MKZ-periode moest de kinderboerderij ook dicht en dat was geen leuke periode. ‘’Maar verdrietig zijn en stampvoeten heeft geen zin. Je kan beter nadenken over wat wel mogelijk is.’’ In plaats van de 14 boeren en boerinnen die hier normaal helpen, zijn er nu drie mensen. Eline: ‘’En om de volgers van onze Facebookpagina op de hoogte te houden gaat de kinderboerderij elke maand ‘’live’’ met activiteiten en laten we zo de dieren zien.” 

Coronamaatregelen maakt dieren brutaler

Inmiddels is de leegstaande volière omgetoverd tot kippenhok. Regelmatig lopen bewoners een rondje langs de kinderboerderij. Op deze manier kunnen de bezoekers op afstand toch nog dieren zien en blijven ze betrokken. Dat het nu zo rustig is, zijn de dieren niet gewend. Dit zorgt voor interessant gedrag. ‘’De pauwen worden steeds brulater. Ze liepen van de week in de kantine en het leek net alsof ze gingen kijken waar iedereen was’’, zegt Eline.

Dromen van de Boerenzwaluw 

Ciska en Eline werken met veel plezier op de kinderboerderij en hopen dat nog heel lang te mogen doen. ‘’Wel gauw met de deuren open natuurlijk. Want we missen iedereen’’, zegt Ciska. Eén van de dromen van Ciska is de belevingstuin, een gezamenlijk initiatief van Kinderboerderij De Boerenzwaluw, Ons Tweede Thuis, NMCX, Imkervereniging Haarlemmermeer en gemeente Haarlemmermeer. “Het werk van de aannemer is klaar, nu zijn wij aan zet om onder andere de beplanting te doen. Ik hoop dat we hier in het najaar mee verder kunnen.”


Foto: Lammetje op Kinderboerderij De Boerenzwaluw.
Gepubliceerd op: 
25 mei 2020