.

Kaj Munk leerlingen maken ontwerp: Een gezellig en groen plein met een glazen gemeentehuis

Ze zijn weleens in het raadhuis geweest voor een paspoort, maar als ontwerper voor de gemeente aan de slag is toch wel even iets anders. Zeven 4-HAVO-scholieren van het Kaj Munk College maakten een ontwerp voor een nieuw gemeentehuis en het plein. Deze tweede meesterproef voor het vak Onderzoek en Ontwerpen ging ondanks corona op afstand gewoon door.

Jasper, Noa, Sanne, Elijah, Jayden, Minou en Senna treffen polderarchitect Joop Slangen op het Raadhuisplein. Het weer zit niet mee, na een paar mooie dagen is het een druilige ochtend. Dat maakt het plein er niet gezelliger op. “We missen hier vooral gezelligheid en groen”, steekt Jasper meteen van wal. “Er is hier wel een oud skateparkje dat gevuld is met struiken en planten, maar dat vinden we niet genoeg.”

Ontmoetingsplek met groen en water

Om inspiratie op te doen hebben de leerlingen online verschillende Wereldse pleinen bezocht. Eigenlijk is het Raadhuisplein een ideaal plein vinden ze. Groot en midden in het centrum. “Het belangrijkste dat we willen doen met ons ontwerp, is het plein actief maken zodat er ook mensen op het plein komen en het een echte ontmoetingsplek wordt”, vertelt Noa. “Een plek waar je kunt zitten, met veel groen en water en waar iets te doen is.” “Het plan van de gemeente is dat daar een nieuw gebouw komt”, wijst Sanne naar de plek waar nu nog het parkeerterrein ligt, “met daaronder een café”. “Dan is er meer plek rond het plein om iets te eten en gezellig op een terrasje te zitten.” Hoewel ze nog niet ‘echt’ uitgaan want ze zijn onder de 18 jaar, zien ze het toch voor zich: “allemaal kroegjes rond het plein, dan wordt het een gezellige buurt. “

Leerlingen van het Kaj Munk College Hoofddorp

Foto: De ontwerpers van Kaj Munk v.l.n.r.: Noah, Jasper, Sanne, Senna, Elijah, Minou en Jayden op een regenachtig Raadhuisplein.

Modern met veel glas

De andere ontwerpersgroep heeft zich toegelegd op het nieuwe gemeentehuis. “We willen weer de ronde vorm terug laten komen die herinnert aan het stoomgemaal De Cruquius en een cultureel kenmerk is voor Haarlemmermeer”, zegt Elijah. Jayden vult aan: “Qua uitstraling denken we aan een meer moderne look. Het Cultuurgebouw en de bioscoop zijn ook heel moderne gebouwen en het huidige raadhuis ziet er een beetje ouderwets uit. Het is mooier als alles beter bij elkaar past.” Als Joop Slangen vraagt wat hun ideaalbeeld is van een modern gemeentehuis en een mooie plek, dan is het lastig om een voorbeeld te noemen. Toch hebben de leerlingen duidelijke ideeën hoe de nieuwe huisvesting van de gemeente aan het Raadhuisplein eruit zou kunnen zien. Senna: “We willen vooral meer glas gebruiken zodat je meer lichtinval krijgt en het aantrekkelijker wordt. Nu vinden we het raadhuis er wat dicht uitzien en niet echt uitnodigend voor de bezoekers. Daarom hebben we ook het idee om een tweede functie toe te voegen aan het nieuwe gemeentehuis, bijvoorbeeld een café of een plek om te werken of af te spreken.”

Joop Slangen vat de adviezen van de leerlingen nog even samen. “Als ik jullie hoor dan is het belangrijkste dat het plein gezelliger en intiemer wordt en dat er meer cafés komen. En voor het nieuwe gemeentehuis dat het meer opener is naar het plein toe, zodat je je meer te gast voelt als je je er bent.”

“Door corona ging de school dicht en was het niet altijd even makkelijk om hier samen aan te werken”, blikken Jasper, Noa, Sanne, Elijah, Jayden, Minou en Senna terug op hun meesterproef. “Onze leraren zijn trots op ons. Behalve ontwerpen, hebben we veel geleerd over de geschiedenis van de gemeente en wat de gemeente doet. En de rondleiding door het raadhuis die houden we vast nog tegoed. Nu eerst vakantie.”

Het interview van Joop Slangen met de leerlingen van Kaj Munk College is te beluisteren in de podcast waarbij de polderarchitect door Stadscentrum Hoofddorp wandelt. Behalve het Raadhuisplein doet hij onderweg ook het Dik Tromplein, de Binnenweg, het stadspark en Hyde Park aan.

Stadsterras Hoofddorp

Inmiddels is Stadsterras Hoofddorp neergestreken op het Raadhuisplein. Een gezamenlijk en zomers initiatief van de diverse horecagelegenheden rondom het Raadhuisplein. Met veel ruimte (250 zitplaatsen) om gezellig te zitten met een hapje, een drankje en muziek. Het stadsterras is elke dag open van 09.00 tot 22.00 uur.

30 jun 2020