.

‘In Hoofddorp gebeurt het’

Ik ben geboren en getogen in Hoofddorp. 31 jaar geleden was Hoofddorp net iets meer dan een kruisdorp, bescheiden van omvang. Wat ik miste, was een gezellig uitgaanscentrum. Dat is inmiddels al anders, maar de komende jaren staat er echt iets te gebeuren. 'Het centrum van Hoofddorp wordt een stad voor de toekomst, aldus wethouder Jurgen Nobel'.

Juist in die tijd groeide het dorp. Mensen kwamen uit de hele regio, omdat hier niet alleen betaalbare woningen waren, maar ook werk, dankzij de nabijheid van een van de grootste luchthavens ter wereld. Wat ik miste, was een gezellig uitgaanscentrum. Wij moesten naar Amsterdam of Haarlem als we iets wilden drinken. Het soms wat ingedutte dorp aan de Hoofdvaart maakt plaats voor een stad die verbindt. Hoofddorp wordt een stad waar het gebeurt.

Nog aantrekkelijker maken

Verbonden zijn is cruciaal. Dan doel ik ook niet alleen op plekken waar je samen kunt komen. We zijn straks, met de aanleg van de Noord/Zuidlijn ook verbonden met de rest van Nederland. Wat zeg ik? Met de rest van de wereld. Die metro maakt het mogelijk dat je binnen een paar minuten op Schiphol staat, maar ook binnen een kwartier in een restaurant in de Amsterdamse Pijp zit. En andersom. Dan kun je je vrienden hier uitnodigen om een terrasje te pakken, te winkelen of naar het theater te gaan. Maar ook het NS-station hopen we te kunnen renoveren en uit te breiden. Bij ons leeft de wens om van het station een intercitystation te maken, waardoor we met andere grote steden verbonden zijn. Als ik die ontwikkelingen zo voor me zie, weet je dat Hoofddorp nog aantrekkelijker wordt dan het nu al is.

Levendig stadscentrum

Hoofddorp was vroeger al een fijne stad om te wonen. Het is er veilig, je hebt de ruimte en het is overzichtelijk. Maar het waren vooral eengezinswoningen, die gebouwd werden. Logisch, want daar is altijd vraag naar geweest. Deze tijd vraagt echter om meer variatie, zodat ook ouderen en jongeren makkelijker een appartement kunnen kopen of huren. Daar hoort een levendig stadscentrum bij, met horeca, winkels en woon-werkruimten. De ontwikkelingen in Hyde Park, een verouderd kantorengebied, nabij het station, laten zien naar welke dynamiek we zoeken. Een aantal mensen die ik vroeg waarom ze juist in het stadscentrum een appartement willen kopen, gaven het antwoord dat ik verwachtte: in Hoofddorp gebeurt het.

Aantrekkelijke, bruisende en verbonden stad

We hebben nog een lange weg te gaan. Dit is pas het begin. We zijn altijd in gesprek met bewoners en ondernemers. Zo is er bijvoorbeeld op 21 april een informatiemarkt voor stadscentrum Hoofddorp. Hier kunnen mensen vragen stellen en natuurlijk meedenken. Want dit moeten we echt samen doen. Samen maken we van Hoofddorp een aantrekkelijke, bruisende en verbonden stad.

Jurgen Nobel, wethouder 

Gepubliceerd op: 
28 feb 2020