.

Herdenken en vieren vanuit huis

Op 4 mei is het om 20.00 uur twee minuten stil in Nederland om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Door het coronavirus is het niet alleen stil, maar ook leeg bij de herdenkingsplekken. Zo ook bij het verzetsmonument op het Burgemeester van Stamplein. Herdenken gebeurt dit jaar thuis.

Bloemen

Vanaf 3 mei is het mogelijk om virtueel een bloem te leggen bij één van de bijna 3900 oorlogsmonumenten in de database van het 4 en 5 mei comité. Ook bij de “Zwerfkei” van Gerrit Zijlstra kan digitaal een bloem worden gelegd en een boodschap worden achtergelaten. Meer informatie is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Gedurende de dag legt een gemeentebestuurder samen met één lid van het Oranje comité, zonder publiek, een krans bij het monument.

Foto: Het monument in Hoofddorp.

Taptoe en volkslied

Traditioneel worden de twee minuten stilte aangegeven door het signaal Taptoe, gespeeld door een trompettist. Het Nationale Comité 4 en 5 mei heeft het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur (Brabant) omarmd om trompettisten in heel Nederland op te roepen om even voor 20.00 uur dit signaal te spelen, vanaf het balkon, de tuin of het open raam. Trompettisten die mee willen spelen kunnen de muziek vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daar staat ook wanneer de trompettisten moeten starten met het signaal om op tijd stil te zijn voor de herdenking om 20.00 uur.  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt ook iedereen uit om thuis het eerste en zesde couplet van het volkslied te zingen.

De toespraak van burgemeester Marianne Schuurmans wordt vooraf opgenomen en om 20.30 uur uitgezonden op MeerRadio en zo snel mogelijk gedeeld via YouTube en het Facebookpagina van de gemeente Haarlemmermeer.

Vlaggen

Het vlagprotocol is dit jaar aangepast. Op 4 mei zijn alle inwoners uitgenodigd om van zonsopgang tot zonsondergang de Nederlandse driekleur, zonder wimpel, halfstok te hangen. Op 5 mei viert Nederland thuis dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Alle inwoners wordt gevraagd van zonsopgang tot zonsondergang de vlag, zonder wimpel, in top te hangen.

Lees het hele artikel Herdenken in stilte en vieren vanuit huis op InforMeer online.

30 apr 2020