.

Een groen stadscentrum

COLUMN - Waar in ons land de meeste mensen vroeger op het platteland woonden, woont tegenwoordig maar liefst 70% van de Nederlanders in een stedelijke omgeving. En waar meer mensen dichter op elkaar wonen is er vaak minder groen. Dat is jammer, want meer groen maakt een stad leefbaarder en de inwoners ervan gezonder. En dat weet ik, als Hoofddorpse boerenzoon, als geen ander! Daarom juich ik het toe dat we, naast de broodnodige nieuwe woningen, in Hoofddorp ook een groen en leefbaar stadscentrum creëren.
Johan Rip - Een groen stadscentrum
Foto: wethouder Johan Rip. Fotograaf: Margo Oosterveen

 

Voordelen 

Ik ben opgegroeid op een boerderij in de groene omgeving rondom Hoofddorp. Als fanatieke amateurvoetballer maakte ik in mijn jeugd vaak gebruik van de velden op de plek waar nu het stadspark ligt. We kunnen niet zonder groen van sportvelden, bomen, perkjes, tuinen, dakterrassen, plantsoentjes en grasvelden. Groen zorgt namelijk voor een gezondere leefomgeving. 

Mensen die in een groene buurt wonen hoeven minder vaak een beroep op de zorg te doen. En in de zomer vangen bomen en ander groen de hitte op en dat zorgt voor verkoeling. Ook zijn mensen in een groene omgeving sneller geneigd om te recreëren en sociaal contact te hebben. Allemaal goede redenen om er als gemeente voor te zorgen dat er flink wat groen in de verschillende kernen aanwezig is. 

Tweestrijd 

Door het grote woningtekort in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn negen gebieden in de regio aangewezen als sleutelgebieden. Dit zijn gebieden in de MRA waar verstedelijking plaats gaat vinden. Het stadscentrum van Hoofddorp is zo’n gebied. Hier worden zo’n 5.000 nieuwe woningen gebouwd. Dit zijn voornamelijk appartementen in Hyde Park en op het Dik Tromplein en het Raadhuisplein. 

En daar ligt dus een tweestrijd. Want je wil als gemeente graag zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld jongeren die op zichzelf willen wonen en ouderen die kleiner willen wonen. Maar bouwen, en dus meer bakstenen, gaat vaak ten koste van het groen. Dat is dus iets wat we hier voorkomen. 

Groene ambitie

Daarom is de aanwezigheid van groen een belangrijk onderdeel van de plannen voor Stadscentrum Hoofddorp. Hierin vervult het stadspark een belangrijke functie. Hier zijn straks naast de fruittuinen, het wandelbos en een belevingstuin ook speel- en picknickplekken. Het stadspark wordt de achtertuin van de bewoners van het centrum. De zogenaamde groene long van het centrumgebied. Een park niet alleen voor omwonenden maar voor alle inwoners en bezoekers van Haarlemmermeer die hier willen ontspannen en recreëren. 

Maar het stadspark is niet het enige groen in het stadscentrum. Denk bijvoorbeeld ook aan historische begraafplaats De Iepenhof uit 1860 en de daarnaast gelegen Geniedijk. En niet te vergeten onze groene, waterrijke Hoofdvaart. De hoofdader die, van Noord naar Zuid, door de gemeente loopt met aan de uiteinden de gemalen van Lijnden en Buitenkaag. 

We willen dat de openbare ruimten in het stadscentrum niet alleen goed met elkaar verbonden zijn, maar ook groen zijn. Met name op en rond het Raadhuisplein moet het wat ons betreft flink groen worden. Want groen in de openbare ruimte zorgt voor een aantrekkelijk Stadscentrum waar mensen graag willen zijn en blijven. Een gezellige en levendige plek creëren. Daar doen we het voor! 
 

Gepubliceerd op: 
11 mei 2021