SHARE Meets in teken van innovatieve woningbouw

2 jul 2019

Haarlemmermeer maakt zich op voor een flinke groeispurt. De metropoolregio is een gewilde plek om te wonen en te werken. De groeispurt vraagt om innovatieve ontwikkelingen rondom speerpunten energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Samenwerking is hiervoor essentieel. Hoe gaat dat gebeuren, welke kansen zijn er? Daarover gaat SHARE Meets op 2 juli.

Het aantal inwoners en banen in Haarlemmermeer groeit sterker dan het landelijk gemiddelde. De vraag naar woningen is groot, tot 2040 zijn in de metropoolregio Amsterdam 230.000 extra woningen nodig. De gemeente Haarlemmermeer zal met een derde groeien. De bijeenkomst is in historisch stoomgemaal De Cruquius.

Het programma

Nieuwbouw kan heel goed circulair, vertellen Wouter van Twillert (C-Creators Cirkelstad) en Jolein Baidenmann (MRA Bouwprogramma). TNO, Cirkelstad, EIB en C-Creators slaan hiervoor de handen ineen. Dat kan door een groot deel van de grondstofstromen dat te maken heeft met bouwen en slopen terug te brengen in de kringloop, dat levert geld op.

VanGaslos

Op termijn eindigt het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Een uitdaging voor een energie-intensieve regio als de Haarlemmermeer. We stappen over van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem. Hoe gaan we dat doen? Welke stappen zijn er naar aardgasvrije woningen en gebouwen? Lieven Andringa (directeur Winst uit je Woning) legt dit uit.

Bouwopgave

Vervolgens gaat wethouder Jurgen Nobel (woningbouw en energietransitie Haarlemmermeer) in op de opgave 230.000 nieuwbouwwoningen in Metropoolregio Amsterdam waarvan 20.000 woningen in Haarlemmermeer. Wat zijn de gemeentelijke ambities en kansen rondom energie, circulair bouwen, water en geluid?

Dan volgen er twee gespreksronden waarbij Robert Sijtsma (directeur Elements) ingaat op de alles-in-één-woningen met in zowel zomer en winter een aangenaam binnenklimaat door één compact systeem. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van eigen energieopwekking en energieopslag.

Circulair bouwen

Frits Ferres (Braaksma & Roos Architectenbureau) ontwerpt de uitbreiding van het Cruquius Museum dat samen met het Historisch Museum het Haarlemmermeermuseum vormt. Hierdoor komen beide musea op één locatie bij elkaar. Het plan is om de uitbreiding volledig circulair te verbouwen. Wat betekent dat voor de nieuwbouw en de herinrichting? 

Aan het einde van de bijeenkomst is er een rondleiding door Gemaal De Cruquius dat uit 1849 stamt. Het is een van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. Bovendien is het de grootste stoommachine ter wereld. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten.

Deze editie van SHARE Meets wordt geleid door Age Vermeer, divisiedirecteur DuraVermeer.

Wat is SHARE Meets 

SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar wordt een bijeenkomst georganiseer op een inspirerende locatie in de regio, dit keer in het Cruquius museum. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

Aanmelden

De ontvangst van SHARE Meets is om 14.00 uur, aanvang 14.30 uur, einde 17.00 uur. Aanmelden kan via deze link. De toegang is gratis.

De bouw van woningen in Nassaupark. Foto: Danny de Casembroot.

Bouwwerkzaamheden op het Nassaupark