.

De aanleg van Park Leeghwater is gestart

Na jaren aan voorbereiden, veel gesprekken met de dorpsraad, gemeente Haarlemmermeer en de Monumentencommissie, gaat het Hoogheemraadschap Rijnland aan de slag rondom Gemaal Leeghwater. Rijnland start met de herinrichting van de parkeerplaats en het plaatsen van een nieuw hek.
Gemaalpark Leeghwater

Het nieuwe hek vervangt de verschillende hekken die over de jaren zijn geplaatst. Ook past het hek binnen de visie van de monumentencommissie van het Rijk en de Gemeente Haarlemmermeer. Daarnaast voldoet het nieuwe hek aan alle veiligheidseisen. Zo kan er door het personeel van Rijnland veilig gewerkt worden rond het gemaal. Voetgangers hoeven niet meer over het parkeerterrein te lopen. Het parkeerterrein wordt aangelegd met grasbetontegels om de omgeving rond het historische gemaal groener te maken. Het hek en de nieuwe inrichting van het parkeerterrein maken onderdeel uit van een groter geheel: Gemaalpark Leeghwater.

Gemaalpark Leeghwater

Mede namens Gemeente Haarlemmermeer is de vergunning aangevraagd voor de aanleg van Gemaalpark Leeghwater. Het idee is in 2016 voortgekomen uit een buurtcollectief van de Groengroep en wordt intern gesteund door het bestuur van Rijnland. Het park wordt een rustige plek langs de Ringvaart met een mooie balans van historie, groen en recreatie. De ideale plek om uit te rusten tijdens een fietsrondje langs de Ringvaart. In het park wordt een speciale plek gemaakt voor de grondlegger de Haarlemmermeer, de heer Jan Adriaanszoon Leeghwater. Zijn standbeeld staat al in de opslag klaar om een mooie plek in het park te krijgen.

De samenwerking tussen het Hoogheemraadschap Rijnland en Gemeente Haarlemmermeer levert een win-win situatie op. Rijnland hoeft het openbaar groen niet meer te onderhouden. De Gemeente Haarlemmermeer, met name de inwoners van Buitenkaag, zijn een mooi historisch park rijker. Zo krijgt het gemaal Leeghwater de aandacht die het verdient.

23 dec 2021