Bewonersavonden over erfgoed in juni

In juni organiseren wij een aantal avonden voor bewoners in dorpshuizen langs de Ringvaart. Hier verzamelen wij verhalen over de Ringvaart en Ringdijk. Deze zijn inspiratie voor het aanwijzen van monumenten en het verklaren tot erfgoed. Veel inwoners wonen met veel plezier en trots langs de dijk. We zien ernaar uit verhalen op te halen en zo samen de Ringvaart en Ringdijk beter tot hun recht te laten komen.

 

De avonden zijn van 19.00 tot 22.00 uur:

  • Woensdag 12 juni voor de zuidelijke kernen Buitenkaag, Weteringbrug, Huigsloot, Vredeburg, Leimuiderbrug in Dorpshuis De Ontmoeting.
  • Maandag 17 juni voor Oude Meer, Aalsmeerderbrug, Rijsenhout, Burgerveen in dorpshuis de Reede in Rijsenhout.
  • Dinsdag 18 juni voor Cruquius, Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek in dorpshuis Cruquius.
  • Maandag 24 juni voor Lijnden, Badhoevedorp en Nieuwe Meer in Ontmoetingscentrum ’t Rietland in Badhoevedorp.
  • Dinsdag 25 juni voor Vijfhuizen, Nieuwe Brug en Zwanenburg in dorpshuis de oude waterwolf in Vijfhuizen.

Komt u ook? Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar info@haarlemmermeer.nl onder vermelding van ‘erfgoed Ringdijk’. Vermeld s.v.p. met hoeveel personen u komt. Heeft u nog vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met Annemarie Lodder via email: annemarie.lodder@haarlemmermeer.nl of door te bellen naar 0900 1852.

Proces

Bij de vaststelling van de Visie Ringdijk en Ringvaart in 2017 heeft de gemeente besloten om de Ringdijk en de Ringvaart tot gemeentelijk erfgoed te verklaren. Nu gaat de gemeente verder onderzoeken hoe het aanwijzen van de Ringdijk en Ringvaart tot beschermd monument georganiseerd kan worden. Deskundigen en geïnteresseerde bewoners adviseren daarover in een klankbordgroep. Bekijk hier het verslag van de klankbordgroep op 16 juli.

Wij hebben het in cultuurhistorie gespecialiseerde bureau SteenhuisMeurs gevraagd dit traject te begeleiden. Het onderzoek is grofweg in drie stappen onder te brengen:

1. Verhaal Ringdijk

Net als een mensenleven kent de Ringdijk successen en mislukkingen. Aan de hand van de geschiedenis van de Haarlemmermeer brengt SteenhuisMeurs verschillende verhaallijnen van de Ringdijk in beeld. Deze verhaallijnen (zoals de droogmaking, de pioniers, de dorpen, de invloed van Schiphol, verdedigingswerken en vervoer) helpen om het erfgoed in het gebied te duiden.

2. Ruimtelijke analyse

De volgende stap is een ruimtelijke analyse. Aan de hand van de bovengenoemde verhaallijnen en thema’s worden de waardevolle sfeergebieden, gebouwen/objecten en landschappen benoemd.

3. Selectie monumentwaardige panden/structuren

Uit deze analyse volgt de selectie van gebouwen en landschappen die onmisbaar zijn voor het ‘ensemble Ringdijk’ en daarom aanbeveling verdienen om aangewezen te worden als gemeentelijk monument.

Rijsenhout - Het Koffiehuis aan de Ringdijk bij de Bennebroekerweg

Het Koffiehuis aan de Ringdijk bij de Bennebroekerweg in Rijsenhout. Foto: Noord-Hollands Archief

Gepubliceerd op: 
17 mei 2019