.

'Wanneer kunnen we nou eens woningen bouwen in Rijsenhout'

Donderdag 29 augustus was de rechtszaak over het bouwen van 25 woningen in Rijsenhout. De gemeente stond hierin tegenover de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Haarlemmermeer wil in Rijsenhout graag bouwen, maar het Rijk houdt dit tegen, omdat het binnen de geluidszone van Schiphol ligt.

Rijsenhout zegt dat er extra woningen nodig zijn om het dorp levendig te houden. Nu vergrijst het snel. Jongeren kunnen geen woningen vinden en vertrekken. In het dorp staan diverse skeletten van kassen. Het is de wens van Rijsenhouters om op die plekken woningen te bouwen, maar dat mag dus niet.

Bezoek van minister Kajsa Ollongren aan Rijsenhout. Foto: Goulmy design & fotografie

Minister Kasja Ollongren loopt met wethouder Mariëtte Sedee en anderen langs de kassen in Rijsenhout.
Foto: Goulmy design & fotografie

Levendig

De lobby om het dorp levendig te houden loopt al een tijdje. Kamerleden kwamen er kijken. Evenals diverse gedeputeerden van de provincie Noord-Holland. Minister Ollongren was er begin juli, om met eigen ogen te zien hoe het dorp er voor staat. Dick Benschop, de baas van Schiphol, komt er deze week een rondje fietsen.

Duidelijkheid

Aan aandacht dus geen gebrek. Deze rechtszaak gaat over hoe je het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) uitlegt.

"Wij zijn van mening dat het gebied, waar de kassen staan, moet worden aangemerkt als bestaand stedelijk gebied. Daar zouden dus woningen gebouwd moeten kunnen worden,” zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Mariëtte Sedee. De staatssecretaris is echter van mening dat dit agrarisch gebied is, waardoor bebouwing onmogelijk is. Hierover wil de gemeente Haarlemmermeer een uitspraak hebben, zodat er eindelijk duidelijkheid ontstaat.

"Ik kom vaak in dit gebied,” zegt wethouder woningbouw Jurgen Nobel. "En elke keer trekken ze mij aan mijn jasje om te vragen: wanneer ga je hier bouwen? Als je een Rijsenhouter vraagt of hij last heeft van overvliegende vliegtuigen is de kans groot dat hij zijn schouders ophaalt. Het gaat om de leefbaarheid. Die is nu in het geding door het tekort aan woningen.” Het vonnis van de rechter wordt over een week of zes verwacht.

Gepubliceerd op: 3 sep 2019

5 sep 2019