.

Centurionterrein

Oplevering woningen Rozenhof in Rijsenhout

Maart 2021 zijn de laatste van 32 nieuwe woningen opgeleverd van het project Rozenhof in Rijsenhout. De woningen zijn gebouwd op het voormalige Centurionterrein in het centrum van het dorp, tussen dorpshuis De Reede en de Aalsmeerderdijk. Er is ook een commerciële ruimte gebouwd, voor bijvoorbeeld een winkel of een kapper.

Nu de woningen af zijn, werkt Janssen de Jong Projectontwikkeling nog aan de inrichting van het hofje, de parkeerplaatsen en de speelplekken. Daarnaast komt er een nieuwe straat met de naam Grundel tussen de Schouwstraat en de Bennebroekerweg. De werkzaamheden hiervoor zijn naar verwachting eind april 2021 gereed.

Goed voor Rijsenhout

De leefbaarheid van het dorp staat onder druk van vooral de beperkingen die Schiphol oplegt. De gemeente maakt zich sterk voor de toekomst en de leefbaarheid van Rijsenhout. Zij heeft er jaren hard aan gewerkt om dit relatief kleine bouwproject van 32 woningen van de grond te krijgen. Na veel getouwtrek met het Rijk is het dan toch gelukt.

Foto: Maart 2021 zijn de laatste woningen van het Rozenhof in het centrum van Rijsenhout opgeleverd. (Jur Engelchor, 2021)

Mijlpalen

Hieronder een overzicht van belangrijke mijlpalen in de realisatie van Rozenhof in Rijsenhout.

Juli 2020 - Verloop van de bouw

Janssen de Jong Projectontwikkeling was ondanks de coronamaatregelen tevreden over de voortgang van de bouw. De contouren van de nieuwe wijk werden steeds meer zichtbaar nu de betonbouw klaar is en bij verschillende woningen al het metselwerk te zien was. 

Rozenhof bouw juli 2020

Foto: bouw Rozenhof juli 2020. Bron: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Rozenhof bouw juli 2020

Foto: bouw Rozenhof juli 2020. Bron: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Februari 2020 - Start bouw van de Rozenhof

Woensdag 12 februari 2020 was de officiële start van de bouw van de woningen in het plan Rozenhof. Dat dit gelukt is, is een reden voor het dorp, de gemeente, de ontwikkelaar en de toekomstige bewoners om aandacht te geven aan dit moment. Wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer gaf samen met de vertegenwoordigers van de andere organisaties het startsein voor de bouw.

eerste paal rozenhof

Foto: Wethouder Mariette Sedee was erbij toen de eerste paal werd geslagen. Op de foto de wethouder en Arjan van de Knaap als vertegenwoordiger van de dorpsraad. Fotograaf: Margo Oosterveen

2019 - Aanstelling Janssen de Jong

De gemeente heeft in overleg met de Regiegroep Rijsenhout, Janssen de Jong Projectontwikkeling hiervoor geselecteerd. Het plan dat Janssen de Jong heeft gemaakt heet Rozenhof. Dit ontwerp gaat uit van 32 koopwoningen: 22 rijwoningen, 2 begane grond appartementen, 8 bovenwoningen en 1 commerciële ruimte. Janssen de Jong neemt inrichting van de openbare ruimte en het doortrekken van de Schouwstraat naar de Bennebroekerweg namens de gemeente mee in zijn plan.

Afbeelding: Rozenhof in vogelvlucht (Janssen de Jong, 2019)

Mei 2017 - Toestemming voor bouw

In mei 2017 heeft het ministerie voor Infrastructuur en Milieu een 'verklaring van geen bezwaar' afgegeven voor de woningbouw op het Centurionterrein. De gemeente en de ontwikkelaar konden toen aan de slag met de woningbouw in het centrum van het dorp.

December 2016 - Brief aan staatssecretaris Dijksma

De gemeente Haarlemmermeer had half december 2016 een formele aanvraag gedaan om toestemming te krijgen voor de bouw van 32 woningen op het voormalige Centurionterrein. Met een dringend beroep op de leefbaarheid van Rijsenhout heeft de gemeente een brief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma waarin ze verzoekt om de woningbouw mogelijk te maken. De wens voor een vernieuwd en kloppend dorpshart werd steeds dringender. Daar heeft de staatsecretaris in mei 2017 positief op gereageerd.

2014 - Wensen en ideeën vanuit Rijsenhout

In 2014 was er in dorpshuis De Reede een informatiebijeenkomst voor alle bewoners over plannen voor Rijsenhout. Daar was ook informatie over de plannen voor het Centurionterrein. Rijsenhouters konden tijdens de bijeenkomst laten weten wat ze vinden van de plannen. Alle reacties staan in het document PDFWensen en ideeën vanuit Rijsenhout (237.07 KB), waar ook een gezamenlijke reactie in staat namens regiegroep Rijsenhout en de gemeente.

2011 - Ruimtelijk kader

Het plan voor het Centurionterrein past in het Ruimtelijk Kader uit 2011. Dit Ruimtelijk Kader geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkelingen op lange termijn. Hierin zijn 8 speerpunten opgenomen, waarvan het 4e punt uitgewerkt wordt; het kloppend hart van Rijsenhout. In het Ruimtelijk Kader Rijsenhout (RKR) zijn 3 belangrijke doelstellingen geformuleerd:  

  • een aantal leegstaande bedrijfspanden transformeren naar woningen en voorzieningen;
  • de ontsluiting van het centrumgebied verbeteren;
  • een aantal aantrekkelijke openbare ruimtes creëren.