.

Raadhuisplein

Het Raadhuisplein wordt dé ontmoetingsplek van Stadscentrum Hoofddorp. Een sfeervol en gezellig plein met daaromheen appartementen, horeca met terrassen en andere voorzieningen. Een levendige plek waar het culturele en bestuurlijke hart van Haarlemmermeer, winkelen en uitgaan bij elkaar komen.

Gemeentehuis, Voorzetgebouw en Treehouse

Rondom het plein is er ruimte voor een nieuw gebouw naast de bioscoop, het Voorzetgebouw. Daarnaast komt er een nieuw gemeentehuis op de plek van het huidige raadhuis. En Treehouse ontwikkelt 229 appartementen, 2.250m2 aan commerciële voorzieningen en 240 parkeerplaatsen op het voormalig Apriscoterrein (waar nu een tijdelijke parkeerplaats is) aan het Raadhuisplein. 

Er komt een nieuw gemeentehuis dat de gemeente zelf gaat bouwen en beheren. Het nieuwe gebouw moet recht doen aan Haarlemmermeer als trotse en dynamische gemeente, door duurzaam materiaalgebruik, techniek, uiterlijk, cultuurhistorie, functie en gebruik. Belangrijk voor het ontwerp is dat het de cultuurhistorische kenmerken van de gemeente laat zien. Het gebouw wordt maximaal zeven lagen en komt op de plek waar nu de voorkant van het raadhuis staat. Aan de achterkant, aan de Burgemeester van der Willigenlaan, is ruimte voor maximaal 340 appartementen en een ondergrondse openbare parkeergarage. Voor deze ondergrondse parkeergarage worden de mogelijkheden nog bekeken. Verwacht wordt dat de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 2022 begint. In 2024 moet het klaar zijn. De balies van de gemeente, de gemeenteraad en het college van BenW komen tijdens de bouw op een andere plek in het stadscentrum.

Voor Treehouse hebben de gemeente Haarlemmermeer en Treehouse CV een anterieure overeenkomst getekend. Van de 229 woningen wordt 30% sociale huur, 10% derde segment huur en 60% vrije sector huur of koop. Het Apriscoterrein aan het Raadhuisplein is de laatste tien jaar gebruikt als openbaar parkeerterrein. Ook was het vele jaren de standplaats van evenementen in het centrum, waaronder Meerlive. Voor deze plek midden in het stadscentrum zijn in de loop der jaren meerdere plannen gemaakt. Treehouse werkt op dit moment de plannen verder uit en bereidt de planologische procedure voor.

Participatie Raadhuisplein

Als het gemeentehuis, Voorzetgebouw en Treehouse klaar zijn, kan ook het plein worden vernieuwd. Na de zomer (2020) start een werkgroep die meedenkt over het plein.