Onder leiding van Irene Sloof ervaren de kinderen wat rolstoelbasketbal inhoudt.

Clinic rolstoelbasketbal: 'Zo kan het dus ook'

13 september 2022
Nieuws

Een leven lang plezier met sport en beweging, is het motto van de nationale sportweek van 16 tot en met 25 september. Maar hoe zit dat eigenlijk met kinderen die een fysieke beperking hebben? Iemand die al jaren werkt aan het zichtbaar maken van sport voor mensen met een fysieke beperking is de Hoofddorpse basketbalster Irene Sloof. Na een internationale carrière is Sloof nu als hoofdcoach verbonden aan Papendal voor het opleidingsprogramma rolstoelbasketbal. Zaterdag organiseerde ze een clinic voor leden van BV Hoofddorp in sportcomplex Koning Willem Alexander. Mariëtte Sedee, wethouder van sport, was erbij.

Paralympische Spelen 

Irene Sloof: “Basketbal is mijn passie. Jarenlang heb ik zelf gespeeld. Eerst als kind bij BVH, later kwam ik uit voor Nederland op het hoogste niveau. Nu leid ik sporters op voor de nationale selectie voor de Paralympische Spelen en daarin is Nederland succesvol. In 2019 wonnen we voor het eerst de wereldtitel in Tokyo. Nu zit BVH goed in haar leden, maar we willen ook kinderen werven die graag willen sporten op een manier die past bij hun fysieke beperking. Rolstoelbasketbal is hiervan een voorbeeld en de clinic is bedoeld als een startsein voor de wervingscampagne.“ Wethouder Mariëtte Sedee steunt dit initiatief van harte:“ Het is goed dat sportverenigingen plaats bieden aan iedereen; jong en oud, met of zonder fysieke beperking, en dat zij laten zien: zo kan het dus ook!"

Onder leiding van Irene Sloof ervaren de kinderen wat rolstoelbasketbal inhoudt. Foto: Jan van de Bilt.

Spelregels 

De clinic laat spelers kennismaken met de regels van rolstoelbasketbal. Jeugdspelers van BVH mochten zaterdag plaatsnemen in een rolstoel om spelenderwijs te ervaren hoe dat gaat in de praktijk. Al snel kwamen zij erachter dat de basisregels eigenlijk weinig afwijken van gewoon basketbal. Irene Sloof: “De grootte van het veld, hoogte van de basket, en afstand tot de vrije worp hebben dezelfde afmetingen. Het verschil zit meer in de spelers en het balgedrag. Iedere speler krijgt afhankelijk van zijn of haar handicap een classificatie tussen 1 (zeer beperkt) tot en met 4,5 (licht beperkt). Door deze regel kan er met verschillende soorten beperkingen worden gespeeld. Verder zijn de regels voor dribbelen anders. Er is bijvoorbeeld geen dubbele dribbelregel in rolstoelbasketbal. Als de bal wordt opgepakt of op de schoot van de speler wordt gelegd, mag diegene slechts twee keer duwen voordat de bal moet worden geschoten of gepassed.” Het contrast zorgde voor flink wat afwisseling en spelplezier. 

Interesse?

Kinderen en ouders die interesse hebben in rolstoelbasketbal kunnen zich aanmelden bij Stichting BEN (Basketball Experience Nederland) of een email sturen naar irene.sloof@basketball.nl, want zoals zij zelf zegt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.