Zwanenburg-Halfweg Gedenkt rekent op weergoden

Afhankelijk van de weersomstandigheden komen er zo’n 250 tot 600 bezoekers op af. Sommigen zelfs uit de noordelijke provincies. Zwanenburg-Halfweg Gedenkt, vrijdagavond opnieuw op de oudste begraafplaats van Haarlemmermeer, Houtrijk en Polanen in Zwanenburg, staat dan ook anders dan de naam wellicht doet vermoeden open voor iedere herdenker, zegt Els van Staaveren

Verlichting

Zij is één van de enkele tientallen vrijwilligers van de particuliere begraafplaats die de sfeervolle bijeenkomst in oktober organiseert. De vaste ingrediënten zijn de verlichting met fakkels en lampionnen, zelf te beschrijven herinneringsstenen, zang, muziek, gedichten, tekeningen en brandende drijflichtjes.

Els van Staaveren, wier man veertig jaar beheerder is geweest van de begraafplaats, zegt dat de behoefte om in groepsverband dierbaren te herdenken, groot is.

“Het is misschien een beetje raar om te zeggen maar ik denk dat de verklaring is dat gedeelde smart halve smart is. Tijdens zo’n bijeenkomst ontdek je dat je niet de enige bent met het verdriet over het verlies van je man, vrouw, oma, kinderen of vrienden. Dat biedt toch een beetje verlichting.”

Dag Flappie, ik mis je

Ook aan kinderen die een huisdier zijn verloren, weet ze. Ze deelt een ontroerende anekdote over een klein meisje dat op een kaartje aan het drijfkaarsje had geschreven: 'Dag Flappie, ik mis je.'

Zwanenburg-Halfweg Gedenkt werd in het verleden door de gemeente en Pier K georganiseerd maar dat begon steeds meer in de papieren te lopen, zegt Van Staaveren. “Alleen al die maaltijden die voor al die medewerkers moesten worden geregeld. Wij zitten hier gewoon met een boterhammetje met kaas."

De behoefte om in groepsverband te herdenken is groot volgens Els van Staaveren, organisator van Zwanenburg-Halfweg Gedenkt.

Rijke historie

Behalve de sfeer van de herdenkingsbijeenkomst in Zwanenburg, is ook de begraafplaats zelf van grote invloed op de vele bezoekers, weet Van Staaveren. Ze doelt onder meer op de rijke historie. Zo hebben ook de zeven vliegers van een Engelse bommenwerper die in de oorlog boven de Houtrakpolder vloog op de terugweg van Berlijn naar Londen maar die werd neergehaald door Duits afweergeschut, er hun laatste rustplaats gekregen. Vijf van hen konden niet eerder dan in 2001 worden bijgezet na een zeer emotionele bijeenkomst. Dat kwam doordat hun stoffelijke resten pas konden worden geborgen na de sloop van de boerderij waarin hun Lancaster JB659 zich had geboord, waarbij ook de bewoners - vader moeder en vier kinderen - om het leven kwamen. De boerderij werd gesloopt vanwege de uitbreiding van het Amsterdamse havengebied.

Ook de Zwanenburgse slachtoffers van MH17 liggen begraven op de oudste begraafplaats van Haarlemmermeer.

Geen nat pak

Hoewel de begraafplaats is ondergebracht bij de Stichting Begraafplaats van de Hervormde Gemeente van Houtrijk en Polanen benadrukt Van Staaveren het algemene karakter ervan en ook die van de herdenkingsbijeenkomst. Wel blijft de verbondenheid met de hervormde kerk zoals de schenker heeft gewild, wordt op de website uitgelegd. Die hervormde kerk stond in het verleden in Halfweg nabij het toenmalige station. Bij de kerk was geen ruimte meer voor een begraafplaats. Daarom is naar Zwanenburg uitgeweken.

Zwanenburg-Halfweg Gedenkt mag dan voor alle religies openstaan, Els van Staaveren richt zich voor vanavond wel specifiek tot de weergoden.

“Hoewel alle activiteiten overdekt zijn, zou het toch wel prettig zijn als de mensen op de begraafplaats geen nat pak halen.”

18 okt 2019