Zwanenburg-Halfweg fietst isolement uit

Deel deze pagina
Zeker in coronatijd en zeker als hun mobiliteit is afgenomen, komen ouderen nauwelijks meer buiten. “Ze weten niet eens meer wat er in hun dorp gebeurt en wat er allemaal verandert”, zegt secretaris Henk van Ommeren van de nieuwe stichting Samen Fietsen ZWH (Zwanenburg-Halfweg).

Nóg nieuwer dan de dit voorjaar opgerichte stichting, een afgeleide van de Seniorenvereniging Zwanenburg-Halfweg, zijn de drie aangeschafte fietsen. Het gaat om twee duo-fietsen met trapondersteuning en een riksja. Hiermee kan de doelgroep zich letterlijk en figuurlijk uit haar isolement fietsen.

Met begeleiding. Doordeweeks, elke dag op twee dagdelen, zo’n tweeëneenhalf uur. De frequentie komt dus neer op tien keer per week. Op aanvraag via https://samenfietsenzwh.nl/.

De doelgroep voor het fietsproject is groot, weet Henk van Ommeren. “Alleen de vereniging heeft al bijna 700 leden en het dubbeldorp Zwanenburg-Halfweg telt zo’n 2100 65-plussers."

Uiteraard wordt er coronaproof gefietst met tussen- of stuurscherm. Leden van de seniorenvereniging krijgen korting op de toch al lage ritprijzen. Het is dan ook niet de bedoeling dat de stichting of de vereniging ‘rijk’ worden van het fietsproject. Bovendien hebben veel deelnemers een bescheiden inkomen.

De duofiets en de riksja van Samen Fietsen ZWH

Twee vrijwilligers van de stichting Samen Fietsen ZWH oefenen op de duo-fiets en de riksja. Foto: Stichting Samen Fietsen ZWH.

Getrainde vrijwilligers

Met de opbrengsten van de ritten wordt de consumptie onderweg betaald, evenals de onderhouds- en stallingskosten. De vereniging betaalt zelf ook mee aan de kosten.

Inmiddels is er al een groep van circa 20 mensen, die zich bereid hebben verklaard om op vrijwillige basis, zonder vergoeding, als bestuurder en gids voor de deelnemers te willen fungeren. “Ze zijn goed getraind. Het zijn geen fietsen waar je zo maar even mee weg fietst”, zegt Henk van Ommeren. “En ze wegen ook best wel wat.”

Uit hun isolement

Met de fietstochten wil de stichting ouderen die vereenzamen, die de   buitenwereld slechts door het huiskamerraam gadeslaan en die niet meer in staat zijn om zelf op de fiets te stappen om een paar kilometer weg te trappen, uit hun isolement halen, de buitenlucht in helpen, fietsplezier bezorgen en de kans bieden om hun eigen omgeving te zien. Zwanenburg en Halfweg zijn de fietsmoeite waard, vindt Henk van Ommeren en hij wijst erop dat met een beetje doortrappen recreatiegebied Spaarnwoude, een ideaal gebied voor het uitzetten van routes, zeer goed haalbaar is.

De fietsen vergden een investering van zo’n 30.000 euro. Daar kwamen nog enkele honderden euro’s bij voor onder meer gele hesjes voor de vrijwilligers en de deelnemers. Het benodigde geld komt bij fondsen vandaan en ook lokale sponsoren hebben een duit in het zakje gedaan.

In de roos

De stichting is eigenlijk alleen maar opgericht om het beheer en de exploitatie van de fietsen op zich te nemen. Henk van Ommeren:

De andere bestuursleden en ik zijn helemaal niet van die stichtingsmensen. We hebben er een hekel aan. We werken liever met leden zoals bij de vereniging. Maar speciaal voor dit fietsproject, waar we echt een verrijking van ons aanbod in zien, is die stichting best handig. Bestaande activiteiten zijn klaverjassen, koersbal, sjoelen en busreizen en we merkten in de coronaperiode dat er een grote behoefte aan buitenactiviteiten is. We denken dat we hiermee in de roos schieten.   

"Het is nu zo georganiseerd dat de vereniging, de leden dus, op ons, de stichting dus, toeziet. Zo heet dat formeel. Dat vinden we prima. Ook al zijn we een stichting, dat verenigingsgevoel blijft behouden.”

Leveringsproblemen

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water geeft woensdag 1 september het officiële startschot. Dat gebeurt voor de deur van het dorpshuis in Zwanenburg.

Secretaris Henk van Ommeren: “We wilden eigenlijk al in juli beginnen maar er waren leveringsproblemen met de fietsen. Op dit moment is er ook nog maar één van de twee duo-fietsen beschikbaar De laatste wordt vermoedelijk over vier weken geleverd. Maar we hebben nu lang genoeg gewacht. Het startschot moet klinken voor de herfst.”

Gepubliceerd op: 
25 aug 2021