‘Zorg dat je kinderen goed te eten hebben'

Voor veel mensen heeft de coronacrisis financiële gevolgen. Ook al heeft de overheid veel ondersteuningsmaatregelen, toch is de verwachting dat het aantal klanten van Voedselbank Haarlemmermeer de komende tijd toe zal nemen. Voorzitter Hans de Bats roept mensen op om vooral niet te aarzelen om gebruik te maken van die voorziening als dat nodig is. “Wij hebben prima en gezond voedsel. Zorg dat je kinderen goed te eten hebben.”

“Normaal gesproken zien we in het voorjaar een daling van het aantal klanten, omdat er dan veel seizoenswerk is. Nu zien we dat niet”, zegt Hans de Bats, voorzitter van de Stichting Voedselbank Haarlemmermeer. Door de coronacrisis krijgen vermoedelijk meer mensen financiële problemen, ook mensen die dat totaal niet zagen aankomen. Daarom wil Hans de Bats juist nu zijn organisatie onder de aandacht brengen.

“De voedselbank kan je door een moeilijke periode helpen. Ga je alsjeblieft niet in de schulden steken om je kinderen eten te geven.”

Haarlemmermeerse bedrijven

Hij vertelt graag en met trots over de Voedselbank Haarlemmermeer. En met recht, want deze vrijwilligersorganisatie voorziet iedere week circa 310 huishoudens van eten, in totaal zo’n 950 mensen. In 2019 werd voor maar liefst 975 duizend euro aan voedsel verstrekt.

“Zon 80 procent van het voedsel is afkomstig van Haarlemmermeerse bedrijven, vooral kort houdbare producten. Een ander deel komt van grote ondernemingen, dat gaat via Voedselbank Nederland. In normale tijden hebben we daarnaast winkelacties, waarbij we het publiek vragen bij de boodschappen iets extra’s mee te nemen. Maar die acties kunnen door het coronavirus tijdelijk niet doorgaan.”

Twee vrijwilligers helpen met pakketten bij Voedselbank

Voedselbank Haarlemmermeer voorziet iedere week circa 310 huishoudens van eten. Foto: Jur Engelchor (eind 2018)

Donaties en vrijwilligers

Tot nu toe is er voldoende aanvoer van voedsel. “Toen de horeca moest sluiten hebben wij veel binnengekregen. Ook Corendon en luchtvaartmaatschappijen hebben grote donaties gedaan en er was een mooie gift van Takeda, een Japans farmaceutisch bedrijf met een hoofdvestiging in Hoofddorp.” Op dat gebied raakt de coronacrisis de voedselbank (nog) niet, maar donaties zijn en blijven van harte welkom. Op een ander vlak treffen de coronamaatregelen de organisatie wel.

“Wij moesten onze vrijwilligers van boven de 70 naar huis sturen, omdat zij door hun leeftijd tot de risicogroep behoren. Het is fantastisch dat zich maar liefst 80 nieuwe vrijwilligers gemeld hebben. Meer dan nodig is, dus we hebben nu 40 mensen als reserve. Echt super.”

Drive-thu

Voedselbank Haarlemmermeer is onlangs verhuisd naar een grote loods aan de Dirk Storklaan op bedrijventerrein De President in Hoofddorp. “Gelukkig hebben we hier voldoende ruimte voor de vrijwilligers om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Ook hebben we een ‘drive-thru’ gemaakt waarbij de klanten alleen de kratten in de auto hoeven te laden.” Naast de locatie in Hoofddorp zijn er nog vijf uitdeelpunten waar mensen wekelijks hun voedselpakketten kunnen halen: in Nieuw-Vennep, Zwanenburg, Badhoevedorp, Rijsenhout en Vijfhuizen “Ook op die locaties kan iedereen 1,5 meter afstand houden en hebben we alle nodige hygiënemaatregelen getroffen.”

Aanmelden

Wie in aanmerking wil komen voor voedselpakketten van de Voedselbank Haarlemmermeer kan een aanvraag doen via de gemeente. Kijk voor meer informatie, de aanmeldingsprocedure en voorwaarden op de website van de gemeente.

6 mei 2020