Zo werken deze ondernemers aan hun kansen

Deel deze pagina
Een schot in de roos was voor Mike Teeuwen de masterclass over het omgaan met verschillende soorten klanten. Ard Koopman vond vooral de individuele coachgesprekken heel verhelderend. Mike en Ard zijn 2 van de 14 startende ondernemers die hebben meegedaan met het coachings- en begeleidingstraject Zaai Haarlemmermeer 2018/2019. Op 10 april werd dit afgerond met de uitreiking van een certificaat.


Mike Teeuwen uit Cruquius begon twee jaar geleden met zijn bedrijf De Keukenadviseur.nl. Hij adviseert en verkoopt keukens op maat aan huis. Mike weet alles van keukenmeubelen, inbouwapparatuur en aanrechtbladen door zijn jarenlange ervaring in verschillende keukenzaken. “Ik ontzorg mijn klanten van A tot Z, van slopen tot koken. Ik ga nog net niet zelf achter de pannetjes staan, haha. Ik vind het leuk om samen met de klant te zoeken naar de beste oplossingen.”

 

De keukenadviseur Mike Teeuwen. Foto: Jur Engelchor

De keukenadviseur Mike Teeuwen in zijn auto. Foto: Jur Engelchor


Ondernemerskwaliteiten

Mike komt uit een echte ondernemersfamilie en weet dat goede ondernemerskwaliteiten helpen om je bedrijf tot een succes te maken. Vandaar dat hij heeft meegedaan met Zaai Haarlemmermeer, een traject van een half jaar met individuele coaching, intervisiebijeenkomsten en masterclasses. Er wordt onder meer ingegaan op klantenwerving, netwerken en financiën. De gemeente biedt, na een selectieronde, enthousiaste en gemotiveerde startende ondernemers de mogelijkheid om dit traject gratis te volgen.
 

Inzicht in gedrag van anderen en jezelf

Mike: “Ik heb Zaai als heel positief ervaren. Vooral de masterclass over het optimaal afstemmen met klanten vond ik waardevol. Je krijgt beter inzicht in het gedrag van anderen en van jezelf. Sommige klanten zijn heel dominant, anderen juist afwachtend: hoe reageer je daarop? Hoe kun je het beste tegemoetkomen aan hun behoeften? Wat zijn je eigen sterke punten en valkuilen in communicatie?”
 

Ard Koopman voor zijn mobiele expressobar. Foto: Jur Engelchor

Ard Koopman voor zijn mobiele espressobar. Foto: Jur Engelchor

“Ondernemen is behoorlijk pittig. Het is echt een vak dat je moet leren”, zegt Zaai-deelnemer Ard Koopman uit Hoofddorp. Hij werkte als communicatieadviseur en maakte twee jaar geleden de switch naar het ondernemerschap: hij begon een mobiele espressobar. “Tijdens mijn studietijd heb ik met veel plezier in de horeca gewerkt. Ik heb een passie voor lekker eten en drinken en voor mooie producten zoals koffie. Ook het soort gesprekken dat je met klanten hebt in de horeca, vind ik leuk.” Zijn espressobar is er niet zomaar één: Ard werkt vanuit een 41 jaar oude omgebouwde brandweerbus. Vandaar de naam van zijn bedrijf: Vers Gebrandweer. “Bovendien is mijn koffie écht vers gebrand. Dat maakt veel uit voor de smaak.”
 

Rust op financieel gebied

Toen Ard zijn mobiele espressobar begon, was het zijn bedoeling om op een vaste plek te gaan staan. Maar het bleek lastig een locatie te vinden waar dagelijks voldoende publiek (lees klanten) langskomt. “Ik richt mij nu op festivals en evenementen, maar dat is seizoensgebonden. Mede dankzij de gesprekken met mijn coach heb ik besloten om het ondernemerschap te combineren met een deeltijdbaan als communicatieadviseur. Dat geeft rust op financieel gebied en het is afwisselend. Het bevalt mij prima.” Bedrijven en particulieren kunnen Vers Gebrandweer ook inhuren voor feesten en andere bijzondere gelegenheden.
 

“Ondernemerschap in Haarlemmermeer floreert"

Wethouder Ap Reinders (Ondernemerschap) is enthousiast over Zaai: “Zaai helpt door te investeren in de ondernemerskwaliteiten van starters. Sinds de start van Zaai Haarlemmermeer in 2015 hebben 59 startende ondernemers aan dit programma deelgenomen. En één ding is zeker: ondernemerschap in Haarlemmermeer floreert en zeker bij de deelnemers aan Zaai! Dat merk ik als ik met hen spreek en zie welke impact Zaai heeft op hun ondernemerskwaliteiten. Hun lessen en ervaringen helpen op hun beurt ook weer andere ondernemers en stellen Zaai in staat om toekomstige deelnemers nóg beter in hun startfase te ondersteunen.”
 
Sinds 2015 is er ieder jaar een Zaai-traject voor startende ondernemers in Haarlemmermeer. Geïnteresseerd? Lees hier meer over Zaai.
 
 

Gepubliceerd op: 
11 apr 2019