Zin in cultuur? Het kan weer!

Deel deze pagina
Het nieuwe culturele seizoen in Haarlemmermeer staat voor de deur. De culturele instellingen hebben volop plannen gemaakt om zoveel mogelijk inwoners het nieuwe aanbod aan kunst en cultuur te laten horen, zien en beleven.

Cultuurwethouder Marja Ruigrok:

Het culturele seizoen eindigde vorig jaar heel abrupt. Theaters, musea, poppodia: iedereen sloot zijn deuren. Gelukkig kan het weer, natuurlijk rekening houdend met de coronamaatregelen. En met deze waterval aan optredens, interessante lezingen, ontroerende voorstellingen valt er veel te doen en te beleven. Het wordt nog lastig kiezen.   

Jong en oud(er) publiek geniet van een kunstenaar tijdens festival Grazende Zwaan in 2018

Cultuur voor corona: het publiek geniet tijdens een voorstelling in 2018 tijdens het festival de Grazende Zwaan. Foto: Danny de Casembroot, juli 2018

Nieuwsgierig geworden?

Het meest actuele aanbod is te vinden op de website Uit in Haarlemmermeer.  

Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en prettig kan kijken en meedoen, blijft voorlopig de anderhalve meter afstand nog intact en worden bij sommige optredens bezoekers geregistreerd. Op vrijdag 17 september maakt het kabinet tijdens een nieuwe coronapersconferentie bekend of en wanneer er versoepelingen komen voor de culturele en creatieve sector.

Wat kan en mag er nu en straks?

Concertzalen, theaters, poppodia

Grote zalen en theaters vragen meestal om een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs, of herstelbewijs): daarmee mogen ze de zaal vullen tot 2/3 van de maximale zaalcapaciteit. Afstand houden is dan niet nodig, vaste zitplaats verplicht. Kleinere zalen vragen soms geen coronatoegangsbewijs: dan geldt maximale zaalcapaciteit op anderhalve meter (dat is ongeveer 20-30 procent van de volledige bezetting), met zitplaats.

Bioscopen

Geen coronatoegangsbewijs nodig: je koopt een kaartje voor een stoel op anderhalve meter.

Musea

Voor ‘doorstroomlocaties’ geldt: één bezoeker per vijf m2. Er zijn tijdsloten, dus tickets moeten online geboekt worden. De meeste musea hanteren looproutes.

Discotheken/clubs

Gesloten tot 1 november.

Buitenevenementen/festivals

Met zitplaats en zonder coronatoegangsbewijs 100 procent op 1,5 meter capaciteit. Met zitplaats en coronatoegangsbewijzen: 2/3 van de capaciteit. Zonder zitplaats, met coronatoegangsbewijzen: max. 750 bezoekers.

En straks?

Na eerstvolgende versoepeling (op zijn vroegst 20 september): bezoekersnorm voor locaties en evenementen vervalt. Theater- en concertzalen mogen dus weer vol, maar (indien > 75 bezoekers) met coronatoegangsbewijs. Nachtclubs en discotheken blijven nog gesloten. Vaste zitplaats is niet langer verplicht (relevant voor popzalen).

Na tweede versoepeling (op zijn vroegst 1 november): Alle beperkingen vervallen, coronatoegangsbewijs niet meer nodig.

Bron: rijksoverheid.nl

 

Gepubliceerd op: 
1 sep 2021