Zij wonnen de Haarlemmermeerse Mensenrechtenprijs

Recht op privacy, dat is het thema de van allereerste editie van de Haarlemmermeerse Mensenrechtenprijs voor scholieren. Een superactueel onderwerp in deze tijd waarin we steeds meer informatie over onszelf delen via internet en sociale media. Dinsdag 10 december was de prijsuitreiking in het raadhuis in Hoofddorp. Maar wie kwam deze eer toe?

De Mensenrechtenprijs is bedoeld om scholieren te laten stilstaan bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De prijsvraag helpt hen zich te verdiepen in het gekozen thema en hierover een mening te vormen.

Creatieve uitingen

Meer dan 500 leerlingen van vier middelbare scholen hebben meegedaan. Op de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp (KSH), het Haarlemmermeer Lyceum, het Hoofdvaart College en het Kaj Munk College is in de les aandacht besteed aan het recht op privacy. Daarna hebben leerlingen, in groepjes of individueel, op een creatieve manier uiting gegeven aan hun visie op dit onderwerp: in film, tekst of op een andere kunstzinnige wijze.

Dag van de Mensenrechten

Op elke school zijn drie uitingen gekozen die meedingen naar de Haarlemmermeerse Mensenrechtenprijs 2019. Dinsdag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, maakte burgemeester Marianne Schuurmans tijdens een feestelijke bijeenkomst in het raadhuis de winnaars bekend. Zij krijgen een cheque van 250 euro om te besteden aan een goed doel naar keuze.

Winnaars gekozen door jury én publiek

Drie winnaars zijn gekozen door een jury, bestaande uit Quirine Eijkman, vicevoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en Alle van Steenis, bestuurder van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam en oud-rector van het Kaj Munk College. Maar er is ook een publieksprijs uitgereikt. Deze ging naar Mean Girls (KSH). Dankzij deze inzending kregen de deelnemers 250 euro om aan een goed doel te schenken.

• Mean Girls (KSH) (publieksprijs)
  • Banier 3 – Naamloos (Hoofdvaart College)
  • Zijn Jouw Gegevens Echt Veilig? (KSH)
  • Privacy Alles Anders (Kaj Munk)

Burgemeester Schuurmans te midden van de winnaars van de Mensenrechtenprijs. Foto: Goulmy Design & Fotografie

Mensenrechten

Het recht op privacy is beschreven in artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring is in 1948 als besluit aangenomen door de Verenigde Naties (VN) en bestaat uit 30 artikelen. De boodschap van de Universele Rechten van de Mens is dat iedereen recht heeft op een toekomst waarin geen oorlog is, waarin armoede is uitgebannen en waarin de ongelijkheid tussen staten en mensen ongedaan is gemaakt.

Het idee voor de Haarlemmermeerse Mensenrechtenprijs is vorig jaar gelanceerd door oud-burgemeester Onno Hoes. Eerder heeft hij de Maastrichtse Mensenrechtenprijs in het leven geroepen.

10 dec 2019