Wordt Tessa Schönhage de beste vakvrouw van Europa?

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
vrijdag 14-09-2018
Tessa Schönhage (21) uit Badhoevedorp maakt kans op de titel ‘beste vakvrouw van Europa’ in het vakgebied Fashion Technology. Op 26-28 september doet ze mee met de Europese kampioenschappen voor beroepen in Boedapest, Hongarije. Ze is nog hard aan het trainen. “Ik werk vooral aan mijn tempo.”

Tessa heeft alle voorrondes gewonnen. Eerst op haar eigen school, het ROC van Amsterdam MBO College Zuid, en daarna landelijk. Dankzij de blouse met pofmouwen die ze bij de finale maakte, is Tessa sinds april Nederlands kampioene mode maken.

“Ik had het echt niet verwacht. Natuurlijk vond ik het hartstikke leuk om te winnen, maar ook doodeng dat ik het podium op moest, haha. Het is niet echt mijn ding om in de spotlights te staan.”

Koks, kappers en metselaars

Maar wie weet beklimt ze straks nóg een podium, tijdens EuroSkills. Dat is de officiële naam van de Europese kampioenschappen die eens in de twee jaar voor studenten in een groot aantal vakgebieden worden georganiseerd. Denk aan koks, kappers, metselaars, tegelzetters, grafisch ontwerpers en andere vakmensen. Bijna alle mbo-scholen in Nederland doen mee aan de voorronden. 34 Nederlandse winnaars - samen Team NL - reizen straks af naar Boedapest om daar de strijd aan te gaan met honderden collega’s uit 28 Europese landen.

Tessa gaat naar het EK voor beroepen

Tessa Schönhage (21) uit Badhoevedorp maakt kans op de titel ‘beste vakvrouw van Europa’ in het vakgebied Fashion Technology. Foto: Jur Engelchor
 

Ter plekke een mystery-opdracht

Tijdens EuroSkills vormt Tessa een team met Ivana Thies uit Hilversum. Ivana doet de designopleiding. Zij maakt het ontwerp en de technische tekeningen, Tessa de patronen en het echte kledingstuk. Ze weten al dat ze een regenjas gaan maken, maar krijgen ter plekke ook een mystery-opdracht. Tessa heeft zich voorgenomen vooral van alles te genieten.

“Het is echt een heel groots evenement met een officiële openings- en een slotceremonie, net als bij Olympische Spelen.”

‘Ik heb zelfs in een ijsbad gezeten’

Ze heeft sowieso al enorm veel geleerd van dit hele traject, vindt ze. Tessa traint veel en krijgt intensieve begeleiding van haar school en van de Skillsorganisatie.

“We hebben een coach vanuit Skills en er zijn bijeenkomsten met Team NL. We krijgen onder meer social media training en mental coaching. Ik heb zelfs in een ijsbad gezeten! Je leert je ademhaling onder controle te krijgen om te kunnen focussen tijdens de wedstrijd.”

Die ademhalingsoefeningen zijn ook nuttig als ze in het vliegtuig stapt, hoopt Tessa.

“Want dat is het enige waar ik tegen opzie. Ik heb nog nooit gevlogen.”

Jaren 60-cirkelrokken en gothic kleding

EuroSkills wordt georganiseerd door WorldSkills. De organisatie wil met de vakwedstrijden het beroepsonderwijs promoten en de vaktrots en de talentontwikkeling van jonge professionals bevorderen. Tessa is zeker trots op haar vak.

“Het leuke vind ik dat je van gewoon een lap stof een heel kledingstuk kunt maken. Voor mijzelf maak ik het liefst jaren 60-cirkelrokken en gothic kleding. Twee uitersten, maar ik vind allebei mooi!”


EuroSkills 2018 is van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 september in Boedapest, Hongarije. Kijk voor meer informatie op de website van Team Nederland. Tessa volgen kan via Facebook en Instagram