Winnende idee kinderraad Sportland een feit

Publicatiedatum:
maandag 22-10-2018
Op het speelplein van basisschool Klavertje 4 en De Brandaris in Hoofddorp is vorige week het officiële startsein gegeven voor Sportland komt naar je toe, het winnende idee van de Kinderraad. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water en kinderburgemeester Julia Pieters lanceerden het sportmoment voor kinderen in Haarlemmermeer.

Het idee 'Sportland komt naar je toe' had gewonnen tijdens de 'Dag van de Kinderraad' met veruit de meeste stemmen. Elk jaar worden verschillende scholen door de gemeenteraad uitgenodigd voor de Dag van de Kinderraad. De scholen volgen een lesprogramma over de lokale democratie, er wordt een ware Kinderraad gevormd en een kinderburgemeester voor een jaar gekozen. De kinderen presenteren diverse ideeën die zijzelf bedacht hebben en er wordt er gestemd op het beste idee. Dit idee wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het idee van een sportdag voor meerdere scholen is door Sportservice Haarlemmermeer georganiseerd als een carrousel van sportmomenten. In plaats van één sportdag, zijn er nu meerdere sportmomenten die worden gehouden op de scholen die zich hiervoor aanmelden. Zo kunnen leerlingen op het schoolplein of in hun eigen gymzaal kennismaken met allerlei sporten.

Raadslid Fineke Eveleens-van Andel, nauw betrokken bij de kinderraad, vertelde:

“Kinderen kunnen ons goed vertellen hoe we de dingen voor kinderen beter kunnen maken in onze gemeente. Op deze manier betrekken we ze al vroeg en kunnen wij deze ideeën realiseren. Sportland is bedacht door de kinderen en is nu een feit.”

Kinderburgemeester op Sportland

Ilka van Vianen, Robert de Graaf (Sportservice Haarlemmermeer), kinderburgemeester Julia Pieters en wethouder Steffens. Foto: Margo Oosterveen

Sportactiviteiten

Onder leiding van het team van Sportservice Haarlemmermeer konden de kinderen kennismaken met verschillende sporten. Ze konden kickboksen, voetballen, tennissen, hockeyen, honkballen, rolstoelbasketballen en er was een reuze Jenga- en 4 op een rijspel. De kinderen vonden het leuk om de verschillende sporten uit te proberen en actief bezig te zijn met hun klasgenoten. Ze mepten flink op de kussens met kickboksen en ook bij de honkbal-speedtest en in de Panna Knock Out ging het er fanatiek aan toe. Kinderburgemeester Julia Pieters:

“Ik vind het heel leuk dat we dit nu doen. Je hoort weleens op het nieuws dat kinderen overgewicht hebben, dat is niet fijn en daarom is het goed dat we nu extra bewegen.”

Fonds Gehandicaptensport

Er was ook veel animo voor het rolstoelbasketballen. John van der Meer van Fonds Gehandicaptensport heeft de kinderen meegenomen in de wereld van rolstoelbasketbal. Hij heeft ze laten zien dat je ook met een beperking kan sporten en dat dit erg leuk is om te doen. Wethouder Jeugd en Participatie, Marjolein Steffens-van de Water vertelde:

“Ik ben heel trots op dit initiatief, zo kunnen jong en oud meebeslissen wat er in de gemeente gebeurt. Er wordt nog wel eens gedacht dat kinderen meer iets voor zichzelf bedenken, maar ze kunnen uitstekend aangeven wat er nodig is en dit goed verwoorden. De Sportland-sportdag heeft gewonnen en dit doen we vandaag, maar wat ik ook zo leuk vind, is dat een ander idee, het samenspelen van kinderen met en zonder beperking, ook geïntegreerd is.”

Sportland op andere scholen

Alle basisscholen in Haarlemmermeer ontvangen binnenkort van Sportservice Haarlemmermeer een uitnodiging om zich in te schrijven voor een Sportland-sportmoment. ‘Sportland komt naar je toe’ vindt plaats in oktober en november. Er is beperkt plek, dus snel aanmelden is geboden.