Winnaar Guts Award: ‘Ik ben vaak uitgelachen’

Deel deze pagina
Ze is een bescheiden vrouw, maar als het over duurzaamheid gaat, laat ze goed van zich horen. Begin deze maand mocht Andrea van de Graaf de Guts Award 2019 mee naar huis nemen. De onderneemster is door Businesspark Nieuw-Vennep Zuid uitgeroepen tot ‘vrouw met het meeste lef uit Haarlemmermeer en de Duin- en Bollenstreek’. “Soms moet je er gewoon staan.”

Andrea van de Graaf is gekozen uit 25 genomineerden. Zij is directeur van het duurzame energiebedrijf Tegenstroom en van Meermaker, een organisatie die helpt duurzame projecten te realiseren die zichzelf terugverdienen. Daarnaast is Andrea ook nog eens initiatiefnemer van De Energiebank. Deze stichting helpt mensen met een klein inkomen om geld te besparen door ze energieadvies aan huis te geven.

 
Anrea van de Graaf met bloemen op het podium tijdens de uitreiking van de Guts Award.

Andrea van de Graaf tijdens de uitreiking van de Guts Award. Foto: Tom Winter - Van Diemen PR

Stemmen werven

De ‘lefgozerin’ was genomineerd voor de Guts Award door Gerco Tolsma, directeur van MeerBusiness Nederland. Niet zomaar iemand, want Tolsma zelf is in 2018 door INTO Business uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in Haarlemmermeer. Van de Graaf twijfelde om mee te doen, maar haar collega’s haalden haar over. Want haar organisaties kunnen de aandacht goed gebruiken. “Iedereen die genomineerd was, moest zelf stemmen werven. Niet alle dames hebben dat gedaan. Maar ik dacht: áls we het dan doen, dan doen we het goed. Dus het was uiteindelijk heel leuk dat ik het podium op mocht.” De drie vrouwen met de meeste stemmen deden een pitch van drie minuten voor een vakjury. Naast Andrea van de Graaf waren dat Lisanne de Roever en Saskia van der Drift. “Van ons drieën had ik de minste stemmen gehaald. Maar uiteindelijk ging ik er wel met de trofee ervandoor”, vertelt Andrea trots. De prijs werd uitgereikt door Marja Ruigrok, wethouder Economie en Innovatie.

Koploper in duurzaamheid

25 jaar geleden startte Andrea van de Graaf haar carrière bij Greenpeace, waar ze ontdekte dat er méér in het leven is dan alleen geld verdienen. Na acht jaar dacht ze: ‘Nu wil ik naar het bedrijfsleven overstappen, want ik denk dat daar de grootste veranderingen vandaan moeten komen.’ Ook met deze stap toonde zij lef. Ze werd in die tijd niet altijd begrepen. “Ik ben ontzettend vaak uitgelachen. Terwijl mensen zich nu in grote getalen realiseren dat wat ik 25 jaar geleden zei, helemaal niet zo heel gek is. Dat is denk ik ook waarom ik die award heb gewonnen, omdat ik altijd voorop heb gelopen.”

Hulde aan alle dames

Het was de vierde keer dat de uitreiking van de Guts Award plaatsvond. Deze keer konden alleen vrouwen worden voorgedragen voor de prijs. Andrea van de Graaf is vol lof over alle stoere deelneemsters: “Dat zijn ook koplopers, vrouwen met guts, anders zouden ze niet genomineerd zijn.” Ze is positief over deze vrouweneditie van het evenement. “Vrouwen zijn vaak bescheidener dan mannen. Ik zou mezelf nooit hebben opgegeven. Het zijn toch vaak mannen die veel meer voor zichzelf opkomen. Maar soms moet je er gewoon staan.”

 

Gepubliceerd op: 
21 okt 2019