‘Wij komen op voor veiligheid van fietsers’

Deel deze pagina
Een paaltje midden op het fietspad? Of zo’n smal fietspad dat passeren een uitdaging is? Het zijn herkenbare situaties voor iedereen die weleens op de fiets zit. De Fietsersbond komt op voor de belangen van de fietser. De landelijke vereniging telt 150 lokale afdelingen. In Haarlemmermeer zijn Han van der Ploeg en Will Willemse actief als vrijwilliger.

In de tijd dat Han van der Ploeg nog bij KLM werkte, fietste hij regelmatig van Hoofddorp naar Schiphol-Rijk.

“Dat zeven kilometer lange ritje had meerdere fietshindernissen die mij ergerde. Wat kon ik er aan doen?”

Van der Ploeg werd actief voor de Fietsersbond en zit inmiddels in het bestuur.

“Ik wilde inzicht krijgen wie betrokken zijn bij de besluitvorming als bijvoorbeeld een nieuw fietspad wordt aangelegd of een fietsroute wijzigt als gevolg van nieuwbouw.”

Uit de bocht

In de praktijk ziet Van der Ploeg dat niet altijd goed wordt nagedacht over de gevolgen die plannen hebben voor de fietser.

“Neem de fietsbrug over de A4. Die is prima, maar als je met een lekker vaartje naar beneden zoeft, moet je wel vol in de remmen. De bochten in het fietspad zijn zo scherp dat je er zo uit kan vliegen. Zo’n situatie is niet nodig. Als Fietsersbond denken en praten we graag mee.”

Fietsersbond

De Fietsersbond ontving uit handen van wethouder Derk Reneman de Meervoor Elkaar-Pluim. Foto: Danny de Casembroot
 

Twee witte pijlen

Een voorbeeld waarbij dat goed gelukt is, vindt penningmeester Will Willemse de rotonde bij het Beursplein in Hoofddorp.

“De rotonde is voor de fietsers tweerichtingsverkeer. Er was geen ruimte om twee aparte fietspaden aan beide kanten van de Kruisweg aan te leggen. Wij vinden belangrijk dat automobilisten worden gewaarschuwd. Daarmee voorkom je ongelukken. Ons advies om twee pijlen op het wegdek te schilderen die op deze afwijkende situatie wijzen, is overgenomen. Ook is de hoogte van verkeersborden aangepast zodat ze beter zichtbaar zijn. Een paar langetermijn-oplossingen liggen nog op de tekentafel. Geweldig dat we dit hebben bereikt!”

Val op met fietslicht

Willemse is naar eigen zeggen vooral een man van aanpakken.

“Elk laatste zaterdag van oktober doen we als Fietsersbond een fietsverlichting reparatieactie. Jongeren vinden ’t soms stoer om zonder licht te rijden, maar je valt écht niet op in het verkeer! Zeker als het slecht weer is. Tip: draag lichtkleurige (regen)kleding en doe je licht aan, dan ben je beter zichtbaar.”

‘Veiligheid voor alles’ is niet voor niets het motto van de Fietsersbond.

“Wij controleren tijdens die actie gratis ieders fiets. Kapotte verlichting wordt gerepareerd. Ook checken we de technische staat van een fiets. Als een fiets via internet is gekocht, zijn soms niet alle moeren goed aangedraaid. Gevaarlijk als je door een kuil fietst en je voorwiel opeens losschiet!”

Pluim voor Fietsersbond

Maandag 3 december ontving de Fietsersbond Haarlemmermeer uit handen van wethouder Derk Reneman (Verkeer) een pluim.

"Er is geen basisschool in onze polder die tevergeefs een beroep doet op de Fietsersbond tijdens de jaarlijkse fietsverkeersexamens. Zo zijn er het afgelopen jaar maar liefst 1800 fietsen van leerlingen gecontroleerd door de vrijwilligers van de Fietsersbond Haarlemmermeer. Ook de jaarlijkse fietsverlichting- en reparatie-actie gecombineerd met een fietscontrole is een bekend fenomeen."

Gepubliceerd op: 
4 dec 2018