Wethouder Steffens verbolgen over vuurwerkschade

Het vuurwerkverbod heeft in Haarlemmermeer niet geleid tot minder schade aan objecten in de openbare ruimte. Integendeel. Een voorlopige inventarisatie geeft een schadebedrag van zo’n 40 tot 45.000 euro aan. Na de jaarwisseling 2019-2020 stond de teller op 35.000 euro.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water reageert verbolgen op het overzicht.

Dit is echt een schande.

Deze prullenbak heeft het illegale vuurwerk niet overleefd

Deze prullenbak heeft het illegale vuurwerk niet overleefd. Foto: Gemeente Haarlemmermeer.

Een greep uit het droef stemmende cijferlijstje: 56 afvalbakken (vorig jaar 52), 21 verkeersborden (vorig jaar 7), 1 kolk (vorig jaar 2). Ook is er op een paar plekken met illegaal vuurwerk schade aangericht aan speelvoorzieningen zoals de skatebaan in Nieuw-Vennep. Verder zijn er enkele speelhuisjes opgeblazen.

Verdubbeling

“En dan te bedenken”, aldus wethouder Steffens, “dat het overzicht nog niet compleet is.” Over enig tijd wordt duidelijk hoe groot de vuurwerkschade is die is aangericht aan niet-gemeentelijke objecten zoals abri’s (bushokjes). De ervaring leert dat het bedrag na de optelling al snel verdubbelt.

Een door vuurwerk vernield verkeersbord

Een door vuurwerk vernield verkeersbord. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Echt verrast dat er toch weer sprake is van vuurwerkschade, ondanks het vuurwerkverbod, is de wethouder niet. Ze heeft rond de jaarwisseling in haar eigen woonomgeving zelf ook enorme knallen gehoord.

Andere inwoners hebben dezelfde ervaringen. Het leek af en toe wel op een oorlogsgebied, zeggen ze. De ramen trilden in de sponningen van de harde klappen.

De wethouder linkt de vuurwerkschade niet direct aan ‘asociale jeugd’. “Om aan dat spul te komen, zijn toch vaak ook grote mensen nodig.”

Passanten

“Er was minder vuurwerk maar er was nog wel zwaar vuurwerk waarmee veel schade is aangericht. En dan heb ik het nog niet gehad over de risico’s op letsel. Want zo’n explosief waarmee je een verkeersbord verwoest of een abri kan ook voor een passant afschuwelijke gevolgen hebben.”

11 jan 2021