Wethouder Marjolein Steffens doet nóg een rondje scholen

Deel deze pagina
Zonder al te veel tamtam is onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water aan een tweede scholentoer begonnen. “Je zou er ook een voortzetting van de eerste in kunnen zien”, zegt ze. Waarmee de geringe tamtam is verklaard.

De bedoeling van haar rondgang, heeft ze al eens toegelicht, is om door de ogen van kinderen te zien hoe de school in elkaar zit. Haar bezoek aan een school is dan ook bij voorkeur méér dan een wandeling door het gebouw en even handen schudden met de directeur. “Ik ben wethouder Jeugd én Onderwijs”, benadrukt ze.  

Niet van elastiek 

In haar vorige rondgang, aan het begin van deze bestuursperiode, legde ze 27 bezoeken af. In het tourschema stonden basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs, voor speciaal onderwijs en andere schooltypen opgenomen. “Alles af gaan, is vrijwel onmogelijk. Haarlemmermeer telt alleen al zo’n 60 basisscholen en mijn agenda is nu eenmaal niet van elastiek.” Dat wist ze trouwens al van tevoren en het is ook nu de bedoeling niet om met de tweede scholentour de lijst compleet te maken.  

Divers 

Desondanks kon ze na de eerste ronde al de conclusie trekken dat  Haarlemmermeer een zeer divers aanbod van scholen heeft. “Zo veel verschillende schooltypen voor zo veel verschillende kinderen. Dat is mooi om te zien en iets om trots op te zijn.” 

Sinds de coronasituatie is verbeterd en publieke optredens en ontmoetingen weer meer ‘in real life’ kunnen, is ze weer op pad. Er is een klein verschil met vorige keren. Aan het begin was de scholentour een reactie op de lange lijst van schoolbestuurders- en directeuren die haar wilde spreken. “Ik zei toen met mijn scholentour eigenlijk: ik wil jullie ook graag spreken maar liever op de school, zodat ik die een beetje kan leren kennen, dan op mijn wethouderskamer.”

Scholentour Steffens

Onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water is aan een tweede scholentoer begonnen. 

Aanleiding 

Nu is het vaker zo dat er een concrete aanleiding is voor de wethouder om een school te bezoeken. Zo stond donderdag 23 september de Rietveldschool in Badhoevedorp, die wordt gerestaureerd en verbouwd, op het programma. Ze heeft op het bouwterrein een toespraak gegeven in verband met de eerstesteenlegging door Willem Wagenaar die van 1986 tot dit jaar directeur van de school was. Kort geleden was ze op De Wikkeling, een nieuwe basisschool in Nieuw-Vennep, ontstaan uit een fusie van twee basisscholen. Ook vierde ze een - vanwege corona uitgestelde - jubileumfeest mee van de basisscholen De Wilgen, Tabitha en Octopus in Toolenburg, alle drie 30 jaar oud geworden. 

Creator Lab 

Ook heeft ze het zogenoemde Creator Lab van de Community School ‘in de Breedte’ in Hoofddorp geopend. In het toerschema wordt ook een initiatief van de stichting Koos in combinatie met de Montessorischool in Floriande. Over Koos was eerder in Informeer was te lezen. Ook de nieuwe basisschool De Olijfboom in Overbos kan op haar komst rekenen. 

De lijst is nog niet af, zegt de wethouder. Haar eerste bevindingen van de huidige scholentoer zijn opnieuw dat de verscheidenheid zo enorm is en dat zowel kinderen als leerkrachten opgelucht, blij en enthousiast zijn dat het schoolleven steeds minder door het coronavirus wordt bepaald. “Ik heb er zelf ook erg veel zin in om de scholen weer te bezoeken en met de kinderen in gesprek te gaan”, zegt ze.

Gepubliceerd op: 
24 sep 2021