Werken in Pharos wordt een feestje

Deel deze pagina
Het Pharos-gebouw is een van de twee kantoortorens bij NS-station Hoofddorp. Veel verdiepingen staan nu leeg. Ontwikkelaar CAIRN wil van dit 80 meter hoge gebouw de meest gezonde en energieopwekkende werkomgeving van Europa maken.

Net zoals de vroegere Pharos-vuurtoren in het oude Alexandrië, wil het Pharos-gebouw een baken en een lichtpunt zijn, maar dan een lichtpunt voor gezond en energiek werken.

Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai:

"Veel gebouwen zijn energieslurpend of maken ons ziek. Dit moet een gebouw worden waar je juist energie van krijgt."

De stichting is door CAIRN ingehuurd om het Pharos-gebouw om te vormen tot een gezonde werkomgeving.
Xander Meijer

Xander Meijer vertelt over de voordelen van een energieopwekkende werkomgeving. Foto: Jur Engelchor
 

Winst voor iedereen

Zo’n energieopwekkende omgeving is fijn voor werknemers én werkgevers.

Meijer:

"Mensen die zich fit en vitaal voelen, worden productiever en hun ziekteverzuim neemt af. De kosten van bedrijven bestaan gemiddeld voor 90 procent uit personeelskosten, dus dat kan flinke besparingen opleveren."

Voor die gezonde werkplek zijn heel uiteenlopende zaken nodig. Denk aan een duurzame inrichting met natuurlijke materialen en kleuren, gezonde lucht, veel daglicht, aandacht voor goed voedsel, zo min mogelijk afval (‘zero waste’) en programma’s voor het lichamelijk en de geestelijk welzijn van de mensen die er werken. Veel partijen en bedrijven zijn dan ook betrokken.

Zachtere uitstraling

Ook de buitenkant van Pharos wordt aangepast. De uitstraling is nu grijs en ‘hard’, onder meer door de messcherpe punt van de driehoekige laagbouw. Het gebouw krijgt een zachtere uitstraling met rondere vormen. De entree wordt beter zichtbaar en meer uitnodigend. De meest spectaculaire verandering is misschien wel het verlichten van de ‘kroon’ van de toren. Met led-verlichting kunnen hier straks zowel teksten als artistieke animaties worden vertoond. De energie hiervoor komt uit zonnecellen die in de geveltegels zijn verwerkt.

Kracht van verleiding

De verwachting is dat de aanpassingen aan de buitenkant volgend jaar plaatsvinden. De overige zaken zijn in uitvoering of worden stap voor stap samen met de (toekomstige) huurders doorgevoerd. Zojuist zijn contracten met twee nieuwe huurders gesloten.

Meijer:

"Waarschijnlijk trekt het gebouw vooral bedrijven die al actief met gezondheid en duurzaamheid bezig zijn of daar interesse in hebben. Anderen leggen we niks op, maar wij geloven sterk in de kracht van verleiding."

Gepubliceerd op: 
20 jun 2018