'We zijn er voor iedereen'

Deel deze pagina
De coronacrisis duurt al ruim een jaar en vraagt veel van inwoners. Mensen kunnen zich hierdoor gestrest, eenzaam of somber voelen. GGD Kennemerland is daarom de campagne ‘Ik ben niet alleen’ gestart, die inwoners laat weten waar zij terechtkunnen voor hulp. In Haarlemmermeer is dat onder ander het telefonische MeerWaarde CoronaPunt. “Wij zijn er voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken”, zegt Monique Kuik, manager bij welzijnsorganisatie MeerWaarde.

“Als er íets is wat deze coronacrisis ons leert, is het dat zaken die ons overkomen in het leven ons allemaal plotseling kwetsbaar kunnen maken”, zegt Monique Kuik van MeerWaarde

Of je nu een oudere bent die alleen woont, een tweeverdiener die opeens thuisonderwijs moest geven, een ondernemer die z’n inkomsten ziet wegvallen, of een jongere die thuiszit en weinig sociale contacten heeft. Voor veel mensen is deze coronatijd zwaar en stressvol.   

Monique Kuik, manager van MeerWaarde, in het kantoor van MeerWaarde

Manager van MeerWaarde Monique Kuik in haar kantoor. Foto: Jur Engelchor

Bespreekbaar maken

MeerWaarde werkt dagelijks aan het mentale welzijn van inwoners. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om over psychische klachten te praten. Monique Kuik is dan ook blij met de GGD-campagne ‘Ik ben niet alleen’ die mentale gezondheid bespreekbaar wil maken. “Wij waren daar vóór corona ook al mee bezig. Samen met de gemeente Haarlemmermeer en een groot aantal organisaties hebben we een alliantie tegen eenzaamheid gevormd, om het taboe op eenzaamheid te doorbreken en mensen met elkaar in verbinding te brengen. Dat is nu misschien wel meer dan ooit nodig” 

CoronaPunt

Bij de eerste lockdown, in maart vorig jaar, was binnen vijf dagen het MeerWaarde CoronaPunt actief.

Dankzij hulp van het bedrijfsleven konden we via billboards het telefoonnummer breed kenbaar maken. De meeste mensen bellen naar het CoronaPunt voor praktische informatie of financiële regelingen. Maar als je doorvraagt, blijkt daarachter veel angst, spanning en onzekerheid schuil te gaan.   

Jongeren

Dat er in het begin vooral veel aandacht was voor ouderen, vindt Monique terecht en begrijpelijk. “Tegelijkertijd hebben we direct gezegd: denk óók aan de jeugd en de jongeren. Want ook voor hen is dit een zware tijd. Gelukkig wordt dat steeds meer erkend. Onze jongerenwerkers zijn in het voorjaar van 2020 direct op straat met jongeren in gesprek gegaan. Hoe gaat het met ze? Wat houdt ze bezig? Waar lopen ze tegenaan?” MeerWaarde heeft voor jongeren onder andere FriendsOnline ontwikkeld, een project waarbij ze onder begeleiding van een jongerenwerker in digitale bijeenkomsten leeftijdsgenoten ontmoeten en leren hoe je vriendschappen kan sluiten en behouden. 

Ander jasje

Al bijna 25 jaar bieden de sociaal werkers van MeerWaarde in Haarlemmermeer ondersteuning aan jong en oud. Via individuele gesprekken, door mensen met elkaar in contact te brengen, met projecten of vrijwilligerswerk. Die ondersteuning gaat in coronatijd dóór, al is het soms in een iets ander jasje. “Telefonisch, via beeldbellen, maar ook op straat. We zijn herkenbaar aan onze blauwe MeerWaarde-outfit en mensen kunnen ons altijd aanspreken. We spreken soms af voor een wandelingetje of we hebben gesprekken aan de voordeur. En als iemand daar echt behoefte aan heeft, kan hij of zij op afspraak langskomen bij een van onze vier PlusPunten.” Die laatste zijn vestigingen van MeerWaarde verspreid in Haarlemmermeer.

Maatwerk

Monique Kuik raadt mensen die zich somber of eenzaam voelen aan contact op te nemen met MeerWaarde.

We gaan met iedereen in gesprek om tot de kern van de vraag te komen, en gaan samen op zoek naar oplossingen. Voor de een kan het enorm helpen om samen met iemand je financiën op een rijtje te zetten, waardoor je weer overzicht hebt. Voor de ander is het voldoende om een keertje stoom af te blazen, voor een derde kan een maatje een oplossing zijn. Of opvoedingsondersteuning. Of vrijwilligerswerk. Het is altijd maatwerk. Neem contact op, ook als je niet lekker in je vel zit, maar niet precies weet wat je dwarszit. Een goed gesprek kan soms al heel veel doen.  

MeerWaarde CoronaPunt is bereikbaar via 023 3034100. Kijk hier voor de andere mogelijkheden om contact op te nemen met MeerWaarde.
 

Gepubliceerd op: 
9 mrt 2021