'We willen een zaadje planten'

In de campagne YouChoose, die de gemeente Haarlemmermeer vorig jaar startte samen met de politie, draait het om een keuze: wil jij indruk maken op je vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen doordat je goed bezig bent? YouChoose! Voor deze campagne is een virtual realityfilm gemaakt, voor en door jongeren uit Haarlemmermeer. Jongerenwerker Gijs Heijnis van MeerWaarde ging op pad met deze film om in gesprek te komen met jongeren en hun ouders.

Betrokken

Gijs Heijnis: “Als jongerenwerkers waren we betrokken bij het ontstaan van de VR-film. We hebben meegedacht en acteurs aangedragen. Twee jongeren die we kennen van de straat doen mee. Het was super om hieraan mee te werken en mee te denken. Toen de film klaar was, zijn we ermee de straat opgegaan. Door het zien van de film ervaren jongeren de verschillende consequenties van de keuzes die ze maken. Daarover gingen we het gesprek aan. Over welke keuzes ze maakten in deze VR-film en waarom. En over de gevolgen daarvan. Het gaat om bewustwording van de gevaren. Om het planten van een zaadje, waardoor ze gaan nadenken dat het op zak hebben van een mes geen oplossing is van het probleem, maar dat zo het probleem ontstaat. We hopen dat jongeren er ook met elkaar over praten. Daar is het een heel mooi middel voor, interactief. Het is gefilmd in Hoofddorp, op herkenbare plekken voor de jongeren.”

GijsHeijnis, jongerenwerker van MeerWaarde, laat de film zien aan een jongen

Gijs Heijnis van MeerWaarde gaat op straat in gesprek met jongeren naar aanleiding van de VR-film. Foto: Gijs Heijnis.

Verhaal

Het verhaal in de film verloopt volgens de keuzes die de kijker maakt: YouChoose. Een jongen krijgt bericht dat andere jongeren ruzie zoeken. Zijn eerste keuze: hij gaat naar buiten, naar zijn vrienden.  Neemt hij een mes mee of niet? Op straat krijgt hij ruzie. Opnieuw krijgt hij de mogelijkheid om te kiezen. Alles wat hij kiest heeft gevolgen voor het verhaal. Op die manier ervaar je als kijker wat er gebeurt als je wel of geen mes meeneemt, als je wel of niet een mes gebruikt. Er zijn drie verhaallijnen die de kijker kan kiezen.

Op straat en ROC

Gijs kent vanuit zijn werk veel jongeren. “We hebben de film aan verschillende groepen jongeren laten zien. Door de heftige dingen die er gebeuren, is het een film voor de leeftijdscategorie 12-plus. Ook tijdens een skate-event voor tieners en jongeren, georganiseerd door skaters in Floriande, konden jongeren de VR-bril opzetten. Daarnaast hebben we een gastles gegeven bij ROC Airport waar we ook in gesprek zijn gegaan en studenten onderling hebben laten praten over de film. Er kwamen vragen aan de orde zoals: wat kan je ertegen doen? Waarom dragen jongeren een mes? We gaan nog meer gastlessen geven op ROC’s. En we hopen dat ook middelbare scholen in Haarlemmermeer interesse hebben in een gastles.”

De VR-film leverde verschillende reacties op. Gijs:

De meesten vonden de film heftig om te zien. Vooral het stukje over de gevolgen: je belandt in het ziekenhuis of in de bak. De oorzaken zijn meestal wel bekend bij jongeren: ruzie is vaak de aanleiding. Ze zijn zich nog niet echt bewust van de gevolgen. Het is belangrijk om jongeren te helpen om zich hiervan bewust te worden. De film is gericht op de gevolgen. En we praten over hun talenten en skills, dat ze daar juist iets mee moeten doen. Zo bieden we een ander perspectief. Sommigen vonden het moeilijk om het gesprek aan te gaan. Zeker als ze in een hele groep zijn. Dan neem ik ze apart of spreek ik ze op een ander moment aan. Ze doen soms stoer voor elkaar. Dat hoort er ook bij. Ook al doen ze stoer, het zaadje planten is wel heel belangrijk. We bereiken ze in ieder geval wel met deze film.

Rolmodel

Welke reactie eruit sprong? “Een jongeman van een jaar of 20 zei tegen mij dat hij in zijn wijk jongeren hoort praten over messen en er stoer over doen. Hij gaat die gasten een keer aanspreken, vertellen dat ze de film moeten zien. Daar wilde hij zich hard voor maken. Dat vond ik heel mooi. Deze jongen heeft invloed en wordt zo een positief rolmodel. Daar bereik je onwijs veel mee. Elk steentje dat je bijdraagt, de film en de gesprekken, hebben een aandeel. Ook onze gesprekken met ouders en op school. Alles helpt om jongeren aan te sporen om andere keuzes te maken.”

Trots

“Ik vond het onwijs leuk dat een aantal jongeren zo stoer was om mee te doen met de film. Ook al hadden ze geen acteerervaring. Ik werk al een tijdje op straat en heb ook ervaren wat de gevolgen zijn van steekincidenten, bij Toolenburg en Pax. We mogen trots zijn dat de gemeente Haarlemmermeer zich door middel van deze campagne inzet om dit probleem aan te pakken.”

Contact

Gijs en zijn collega’s staan open voor contact: “Ouders die zich zorgen maken over jongeren, kunnen contact opnemen met MeerWaarde, via meerwaarde.nl, en in gesprek gaan met jongerenwerkers. En jongeren kunnen mij of een van mijn collega’s bereiken via insta. Mijn account is: @gijs_meerwaarde. Als scholen zich willen aanmelden voor een gastles, kunnen ze contact opnemen met de gemeente Haarlemmermeer, via YouChoose@Haarlemmermeer.nl.”

19 jul 2021