‘We moeten juist nu investeren’

De onlangs gepresenteerde voorjaarsrapportage geeft een tussenstand van hoe de gemeente presteert. Ook staat in de rapportage welke plannen er op stapel staan. Vooruitkijken is door de coronacrisis wel een stuk ingewikkelder.

Het college wil de gevolgen van de coronacrisis voor de inwoners, de ondernemers en de maatschappelijke instellingen zoveel mogelijk beperken. “Vooral waar mensen direct geraakt worden, moeten we zij aan zij staan”, zegt Jurgen Nobel, wethouder Financiën. “We staan in deze zware tijden voor elkaar klaar. De gemeente helpt mensen waar dat kan en financieel verantwoord is.”

Bouwen aan een betere toekomst

Bouwen aan een betere toekomst. Foto: Shutterstock

Helpen waar nodig

Nobel:

In veel gezinnen nemen de zorgen toe. Denk aan de mensen die een dierbare hebben verloren, ziek zijn of in een isolement raken. Maar deze crisis raakt ook veel mensen financieel, want de economie krijgt harde klappen. Schiphol ligt stil, bedrijven moeten noodgedwongen afbouwen en veel mensen hebben minder of zelfs geen werk meer. Daarom is het van belang dat ze een overheid hebben die achter hen staat en helpt waar nodig. We moeten daarom juist nu investeren: in wegen, in het beheer van de openbare ruimte, woningen, maar vooral ook in mensen. Het college wil werkzaamheden en investeringen naar voren halen. Ook krijgen ondernemers uitstel van belastingbetaling en worden de belastingen niet verhoogd. Dat doen we om het economisch herstel een impuls te geven.

Momentopname

Het college verwacht door de coronacrisis voor 2020 een financieel tekort, als het Rijk de gemeente niet compenseert. De impact op de gemeentelijke begroting is op korte termijn meer dan tien miljoen euro. Alleen al het gemis aan toeristenbelasting kost de gemeente in 2020 zo’n zeven miljoen euro. Dit is echter een momentopname, waarbij de gemeente ook de komende jaren scherp aan de wind moet zeilen om het huishoudboekje op orde te houden.

Gesprekken

Alle leden van het college werken, ieder op zijn of haar eigen terrein, hard aan een betere toekomst voor Haarlemmermeer. De gesprekken die ze voeren met inwoners, leraren, mantelzorgers, politieagenten, ondernemers en tal van anderen helpt hen om de ingewikkelde keuzen te maken die nodig zijn om de gevolgen van deze crisis zoveel mogelijk in te perken.

De gemeenteraad vergadert op 18 juni over de voorjaarsrapportage.

26 mei 2020