Wat wordt het Monument van het jaar 2020?

De gemeente Haarlemmermeer organiseert ook dit jaar de verkiezing ’Monument van het jaar’. Hiermee wil het gemeentebestuur jaarlijks de aandacht vestigen op het bijzondere culturele erfgoed in onze gemeente.

Haarlemmermeer kent prachtig erfgoed. Soms ouder dan de polder zelf, zoals de Stompe Toren in Spaarnwoude. “Ons erfgoed op de mooiste plekjes van Haarlemmermeer raakt op deze manier meer en meer bekend onder inwoners. Daarom is de verkiezing van het monument van dit jaar juist in deze coronatijd waarin we meer ondernemen dicht bij huis, misschien wel extra belangrijk,“ aldus wethouder Cultuur Marja Ruigrok.

De verkiezing

Inwoners van Haarlemmermeer kunnen vanaf nu een stem uitbrengen op het monument in Haarlemmermeer de titel ‘Monument van het jaar 2020’ verdient. Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag ‘LeermoNUmenten’. De Erfgoedcommissie heeft naar aanleiding van dit thema drie monumenten gekozen die daar op aansluiten Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep, het Stoomgemaal in Halfweg en de Landbouwschool in Hoofddorp. Deze monumenten hebben of hadden en belangrijke leerfunctie.

Op 12 september 2020 maakt wethouder Ruigrok bekend welk monument de verkiezing wint.

Foto: Margo Oosterveen

De Margaretha’s Hoeve

Deze boerderij uit 1880 is een voorbeeld van een typische verlengde stolpboerderij. Aan de rechterkant van de boerderij bevindt zich een ook nog een TBC-huisje. Door de verbouwing en restauratie is het een plek geworden waar dementerende mensen kunnen wonen. Een oude boerderij die geschikt is gemaakt voor een nieuwe functie.

Foto: Kees van der Veer

Stoomgemaal in Halfweg

Het Stoomgemaal in Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van ‘het Haarlemmermeer’ tussen 1849 en 1852. Tegenwoordig is het stoomgemaal niet meer in gebruik. Het is nu een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.

Foto: Kees van der Veer

Landbouwschool in Hoofddorp

De landbouwschool is een klassiek voorbeeld van een leermoNUment: het is ontworpen om in te leren. In januari 1922 is deze in Amsterdamse Stijl ontworpen landbouwschool in gebruik genomen. De leerlingen zaten in de winter in de schoolbanken en in de zomer gingen ze op stage bij een boerenbedrijf. Daarom wordt het ook wel de Landbouwwinterschool genoemd. Tegenwoordig is hier een kinderopvang gehuisvest.

Meer te weten komen over de monumenten? Kijk dan hier.

Tot en met 23 augustus kunt u stemmen via het stemformulier. Op 12 september maakt wethouder Marja Ruigrok, tijdens de Open Monumentendagen, de winnaar van de verkiezing bekend.

3 jun 2020