Waarom is het openen van Lelystad Airport goed voor onze regio?

Deel deze pagina
Zaterdag verscheen in de Telegraaf een artikel van de hand van wethouder Jurgen Nobel. Hij pleitte daarin voor het openen van Vliegveld Lelystad. Dat heeft, zo schrijft hij, voordelen voor de economie, voor de drukte op Schiphol. “En per saldo zullen er minder mensen hinder hebben van opstijgende vliegtuigen.”

Waarom ziet u dit als een win-winsituatie?

“Als er vakantievluchten naar Lelystad verplaatst worden, betekent dat, dat er op Schiphol meer ruimte is voor internationale zakelijke vluchten. Die goede verbondenheid maakt dat we aantrekkelijk zijn voor internationale bedrijven om zich in Nederland te vestigen, omdat Schiphol met 317 bestemmingen is verbonden. Die connectiviteit levert dus banen op. Maar denk ook aan al die miljoenen goederen die van en naar Nederland komen en gaan, via Schiphol. Als wij nu geen stappen ondernemen, lekt de economische verdiencapaciteit naar Duitsland of België. Voor Lelystad en Flevoland levert die luchthaven weer broodnodige banen op en zal het goed zijn voor die lokale economie. Dat is dus een win-winsituatie.”

Wethouder Jurgen Nobel. Foto: Jur Engelchor.

Maar het levert ook overlast op?

“We moeten niet aan de overlast voorbijgaan. Die is er onmiskenbaar. Per saldo zullen er minder mensen geluidsoverlast hebben. Per vliegtuig vanaf Lelystad Airport zijn er ongeveer 150 ernstig geluidgehinderden, per vlucht vanaf Schiphol zijn dat er ruim 100.000. Hiermee krijgen we dus ook een eerlijkere verdeling van hinder. Ook kan het aantal nachtvluchten vanaf Schiphol hierdoor verminderen, omdat deze overdag dan vanaf Lelystad Airport kunnen worden gevlogen. Ik heb al vaker voor een nachtsluiting gepleit. Dat zou nu dus kunnen.”

En waarom trekt u nu aan de bel?

“De onderhandelingen voor een nieuw kabinet zijn in volle gang. Dit is echt een schot voor open doel, wat mij betreft. Lelystad Airport ligt ook klaar om gebruikt te worden. Er is ruim  214 miljoen euro in Lelystad Airport geïnvesteerd. Het is pure kapitaalvernietiging als we dit vliegveld niet gebruiken.”

Wat betekent het voor de drukte op Schiphol?

“Mensen snakken ernaar om weer op vakantie te kunnen. Op hoogtijdagen kan het op Schiphol heel druk worden, met volle treinen en files voor de vertrekhallen tot gevolg. Ook dat kun je straks beter spreiden.”

U vindt dus dat een nieuw kabinet hier actie op moet ondernemen?

“We moeten kansen pakken als die zich voordoen. Daarom moet het nieuwe kabinet kiezen voor hinderbeperking, banen en de economie.”

 

Gepubliceerd op: 
28 jun 2021